Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kvůli technu oznámila policie českolipské radnici dva přestupky

Archiv

Jeden přestupek se týká rušení nočního klidu a druhý přestupek je proti městské vyhlášce o zabezpečení veřejného pořádku. ČTK to řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Baláková neuvedla, kdo se přestupku dopustil.


Českolipská starostka Hana Moudrá dodala, že první informace o vyřizování přestupků poskytne městský úřad na konci příštího týdne. Pachateli hrozí ve správním řízení pokuta až 30.000 korun. "Pozemek, kde technoparty byla, je dnes již uklizený," podotkla Moudrá.


Hlučná akce na soukromém pozemku v České Lípě-Manušicích obtěžovala od pátečního večera do nedělního odpoledne tisíce lidí v okolí. Hlasitá hudba vadila především lidem z malé vesnice. Ze spaní ale budila i obyvatele v sedm kilometrů vzdálené čtyřicetitisícové České Lípě a dokonce i ve 12 kilometrů vzdáleném Kamenickém Šenově. Lidé si stěžovali na hluk výhradně státním policistům, na městskou policii v České Lípě se neobrátil nikdo. Na neohlášené akci se bavilo až 200 lidí. Kromě Čechů a Němců dorazilo do Manušic také několik Francouzů a Holanďanů.


Čtyři účastníky technoparty policisté přistihli při řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Dvěma z nich naměřili více než jedno promile a obvinili je z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí jim až rok vězení. Policisté na technoparty objevili také jednoho člověka, po němž před časem vyhlásili celostátní pátrání.


Technoparty se původně měla konat v Horní Libchavě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří, ale byla by tam v rozporu se zákonem na ochranu přírody. Ohrožovala by především hnízdící zvláště chráněné ptáky.