Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Křižovatkou u Sosnové odstartovala stavba obchvatu České Lípy

Archiv

Silnice po dokončení výrazně odlehčí zejména přetížené spojnici mezi oběma městy, po níž podle odhadů projede v roce 2010 denně 16.000 automobilů. Při zahájení stavby to řekl Josef Jeníček, ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem stavby.


Výstavba obchvatu je podle Jeníčka rozdělena do čtyř etap. První byla rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé, která by měla být dokončena ještě letos na podzim. "Další etapou je právě zahajovaná křižovatka v Sosnové, která by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město a na běžnou dopravu, která bude pokračovat v původní trase," vysvětlil Jeníček. Křižovatka by měla být hotova za dva roky a její výstavba přijde na 780 milionů korun.


Vybudování obchvatu si vyžádala nejen přetíženost silnice a neustále se zvyšující provoz směrem k průmyslovým zónám i německé hranici, ale především její nevyhovující stav. Stávající silnice I/9 mezi Novým Borem a Českou Lípou je dvoupruhová bez zpevněných krajnic, s nevyhovujícím šířkovým a výškovým uspořádáním. "Silnice je nepřehledná a nebezpečná, proto se jí přezdívá silnice smrti, zejména úsek kolem obce Pihel je místem častých smrtelných nehod," řekl ČTK liberecký hejtman Petr Skokan.


Zejména Česká Lípa na vybudování obchvatu čeká. Podle starostky Hany Moudré se po jejím vybudování výrazně odlehčí provoz ve městě a také se výrazně sníží znečištění. "Stávající silnici pak chceme jako město převzít do správy, máme s ní své záměry," řekla Moudrá. Na silnici by podle ní měly postupně vyrůst tři kruhové obchvaty, které nahradí současné křižovatky. Přispěje to ke zpomalení a zklidnění dopravy a také se tím zvýší bezpečnost provozu ve městě.


Křižovatka v Sosnové je podle Jeníčka klíčovým bodem nové silnice, na níž naváže výstavba dvou úseků silnice od Dubice do Dolní Libchavy a pak od Dolní Libchavy k Novému Boru, kde bude silnice končit na křižovatce v Okrouhlé. Nová komunikace má dopravní zátěž rozložit mezi stávající silnici a novou trasu, což zvýší plynulost a bezpečnost dopravy, ale přispěje to také ke zlepšení životního prostředí na trase i v centrech České Lípy a Nového Boru. Celý obchvat bude dlouhý zhruba deset kilometrů a dokončen by měl být někdy kolem roku 2016 a jeho výstavba přijde na pět miliard korun.