Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Krajští zastupitelé si odnesou na rozloučenou své počítače

Archiv

Krajský úřad připravuje k vyřazení také pět vozů Škoda Octavia, které užívali radní. ČTK to dnes potvrdila vedoucí odboru kanceláře ředitele úřadu Marie Filipová.


"Je to ocenění za jejich práci. Počítače dostali na rozloučenou i minulí zastupitelé," doplnil náměstek hejtmana Radim Zika (ODS). Podle mluvčího Jiřího Langra odhadl soudní znalec účetní hodnotu notebooků od 5100 do 16.700 korun. Pro pětačtyřicetičlenné nové zastupitelstvo bude potřeba zajistit nové modernější počítače, dodal.


Auta radních jsou z roku 2005, účetně jsou již odepsaná. Kraj je získal přímo v mladoboleslavské automobilce, byla v plné výbavě a jejich pořizovací hodnota činila od 659.000 do 708.000 korun. "Také je ocení soudní znalec a potom je prodáme prostřednictvím autobazaru," vysvětlila Filipová. Běžně podle ní úřad obměňuje vozy zhruba po pěti letech, ojetá auta buďto prodává nebo je věnuje příspěvkovým a charitativním organizacím. Stejně nakládá i s odepsanou výpočetní technikou, desítky kusů třeba daroval chovatelům, pěstitelům a spolkům.


Podle budoucího hejtmana Stanislava Eichlera se jedná o normální a správné rozhodnutí. "Je to běžná manažerská praxe, nemám s tím žádný problém. Sám bych také nechtěl mít starý počítač," poznamenal. Podle něj se výpočetní technologie rychle vyvíjejí a původní technika by už zřejmě nestačila novým nárokům. Nákup 45 nových počítačů a pěti vozů přijde při současných cenách kraj zhruba na pět milionů korun. V zastupitelstvu je přitom 21 zastupitelů, kteří své posty obhájili.


Krajský úřad Libereckého kraje má celkem 27 vozů a zaměstnává sedm řidičů, nynějším prodejem tak přijde téměř o pětinu svého vozového parku. O nákupu nových aut musí rozhodnout až nová samospráva. Pokud tedy budou chtít noví radní auta ihned, budou jim je muset úředníci alespoň na nějaký čas přenechat.