Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kraj bojuje proti drogové závislosti lidí v libereckém regionu

Archiv

“Podle zveřejněných informací je v Libereckém kraji kolem 750 problémových uživatelů drog. Jenže by jich mohlo být podle jiných odhadů až 1320,” upozornil autor.


Zaplněný multifunkční sál KÜLK si poté vyslechl informace o činnosti a plánech některých protidrogových poskytovatelům služeb kraje.


„Analýza splnila naše očekávání, neboť jsme chtěli popsat drogovou scénu v jednotlivých regionech, zhodnotit propojení drogové scény s Polskem a Německem, zmapovat užívané drogy, jejich dostupnost a trendy v užívání včetně rizikového užívání,“ zhodnotila výsledek studie Hana Králíčková, členka rady Libereckého kraje pověřená vedením resortu sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin.


„Zpráva se zabývala také využitím a dostupností služeb ve vztahu k potřebám závislých klientů, identifikovala okruhy problémů, které mohou být podnětem pro zlepšení poskytovaných či chybějících služeb,“ doplnila.


Součástí analýzy je podle ní i stručný popis legislativního a politického prostředí a náměty pro zlepšení systému financování protidrogových služeb. Proto na konferenci opakovaně zazněly stížnosti na chybějící služby v podobě chráněného bydlení, střednědobé léčby, substituční léčby i na nedostatek peněz.


„Přidat peníze musí také stát a také města. Sedmdesát procent dává stát a kraj celkem přes milion korun. Chybí dvacet procent finančních protředků. Snad něco přidá liberecký magistrát a něco se pokusíme získat z hospodářského výsledku Libereckého kraje. Samozřejmě nechceme, aby tyto služby zanikly,” uvedla radní.


Připomněla také, že při respektování skutečnosti, že se jedná o meziresortní problematiku, je nutné nést spoluzodpovědnost za vytváření jednotného protidrogového cíle a tím je snížení užívání drog a zmírnění potencionálních rizik a škod.


„Užívání drog se stalo jedním z vážných společenských problémů. Pro efektivní protidrogovou politiku Libereckého kraje je důležité vědět, jak situace vypadá nejen na celostátní úrovni, ale právě v jednotlivých regionech Libereckého kraje a to „analýza“ splnila,“ uzavřela Hana Králíčková.