Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunání volby 2006: Dotazník US– DeU, SOS a nezávislých kandidátů

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


My jsme strana pro lidi. Jsme běžní občané, kterým se již nelíbilo, jak zastupitelstvo v mnohých případech funguje. To je důvod, proč jsme se rozhodli vstoupit do politiky. Chceme změnit práci a přístup zastupitelstva, vnést do něho skutečné potřeby většiny občanů a zaměřit se na investice, které přinesou užitek všem. Chceme maximálně využívat všech možností získání dotací, grantů, a to z rozpočtu kraje, České republiky i Evropské unie. A v neposlední řadě také v dnešní době opomíjenou lidskou slušnost.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


Je spousta věcí, které se povedly, a zároveň i spousta věcí, které dopadly naopak. Uplynulé volební období se ovšem nedá shrnout do jedné věty, pokud by se totiž člověk měl věnovat jednotlivým tématům, pak by skoro mohl vydávat svůj vlastní oběžník. Podle mě to nejzásadnější, co zastupitelstvo za poslední čtyři roky pro Českou Lípu vykonalo, je, že město na první pohled konečně začíná působit příjemným dojmem.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


To je podobná otázka, což znamená, že na ni nelze tak přesně odpovědět. Myslím si ovšem, že zastupitelstvo rozhoduje o velkých investicích, aniž by si nechalo udělat podrobnější analýzy nebo průzkumy. Výběrová řízení působí neprůhledně a nekorektně a většinou jsou k užitku pouze malé hrstce občanů.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


Tenisová hala: čas ukázal, že své uplatnění našla, ale podle mého názoru se měla postavit spíše víceúčelová hala.


Výstavba bytů na Ladech: výstavba bytů určitě ano, ale zvolená lokalita na Ladech, z jedné strany hlavní silnice, z druhé strany místní komunikace, tak to se zrovna moc nepovedlo. Určitě by si taková investice zasloužila vhodnější lokalitu.


Výstavba Sportareálu: Tato obrovská investice zadluží nepochybně Č.Lípu na hodně let dopředu. Myslím, že zde jsou nyní investice, které měly mít přednost před takovýmto mamutím projektem. Mám tím na mysli např. umělé koupaliště v Dubici nebo víceúčelovou sportovní halu.


Čištění Dubice: tady si dovolím nesouhlasit se slovem čištění, pod tímto výrazem bych si představovala, že po ukončení prací bude Dubice čistá. Ale to, jak víme, zdaleka není. Celá tato akce skončila doslova utopením použitých peněz. Jedním ze záměrů naší strany je vybudování umělého koupaliště v této lokalitě. Využít tím již vybudovaného parkoviště a investovat do venkovních bazénů. Myslím, že takovýto relaxační areál s kvalitní vodní plochou si určitě Lípa zaslouží.


5. Jak je Váš názor na prodej městského majetku?


Zde je potřeba mluvit o každém prodeji zvlášť. Správa některých městských majetků je pro město spíše přítěží, a je tedy výhodnější je prodat, samozřejmě s ohledem na záměry města. Takový prodej ovšem nesmí za žádnou cenu zavdat někomu příčinu k tomu, aby  město bylo podezíráno z korupce. Veškeré prodeje by měly vycházet z objektivních posudků a odhadů. Na druhou stranu jsou majetky, především nemovitosti, které by v každém případě měly zůstat v majetku města!


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?


Spolupráci jsme již započali, a to vytvořením koalice SOS a US-DEU, v tomto uskupení také kandidujeme do komunálních voleb. Již při prvním jednání jsme zjistili, že máme stejný cíl, a to vytvořit takové město, ve kterém budou lidé rádi žít. Proto jsme naše síly spojili a doufáme, že budeme ve volbách úspěšní a budeme tak moci udělat pro naše občany co nejvíce. Jsme demokratické strana, proto v žádném případě nechceme a nebudeme spolupracovat s komunisty!


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


- v oblasti sportu: rozhodně chceme podporovat současná sportoviště a sportovní kluby, zasadit se o výstavbu nových cyklostezek a především, již zmiňované, vybudování víceúčelového letního centra s kvalitní vodní plochou.


- v oblasti kultury: chceme vyvolat diskusi o plánované stavbě nového divadla. Podle nás je zvolená lokalita nevhodná – moderní provedení ve staré zástavbě, dopravní situace, neúměrné náklady atd. Je tu mnoho jiných alternativ, jak tuto problematiku řešit, a řešit ji rozhodně chceme a kulturní život v České Lípě podporovat budeme.


- v oblasti školství: rozhodně se chceme a budeme zabývat problémy jednotlivých školských zařízení. Chceme, aby cítila ze strany města podporu, a ne jim jako někdy současné zastupitelstvo házet klacky pod nohy.


v oblasti kriminality: zaměřit se především na prevenci,  a to (mimo jiné) podporou zájmových aktivit dětí a mládeže. Tato oblast si zasluhuje speciální pozornost kvůli jejich správnému a všestrannému rozvoji i právě jako prevence nežádoucích aktivit (vandalství, drogy, kriminalita atp.).


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


Většině z nás, když vidí uniformu strážníka městské policie, stoupne  prudce krevní tlak, protože místo pomoci se nám většinou dostane ukázka policejní moci. A od 1. července, kdy městská policie získala větší pravomoci, je to snad ještě horší. Městská policie je ale placena z prostředků města, což znamená, že by tu měla být pro občany. My chceme její činnost usměrnit především na prevenci a zajištění bezpečnosti ve městě.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


To je problém, který se nedotýká pouze České Lípy, ale bohužel bují po celé republice, potažmo po celém světě, i když u nás je vnímán větší měrou, a to z toho důvodu, že je to pravda. Konkrétní případ nelze vypíchnout, co jeden vnímá jako klientelismus, to může druhý vnímat jako přínos všem a na konci mohou mít pravdu oba dva. Pokud budeme fungovat podle současných zákonů, pak se tomuto jevu prozatím zabránit nedá, jelikož postihy jsou pramalé nebo vůbec žádné. Pomoci by mohla výměna zastupitelstva, ovšem ani v tomto případě není jisté, zda i noví lidé s novými názory dříve či později nepodlehnou vábení peněz.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Možná to bude působit trochu neskromně, ale jedna miliarda korun zas není taková částka, aby s ní mohl člověk vybudovat, co by chtěl. Ovšem naprosto s přehledem by pokryla vybudování víceúčelového relaxačního centra, což je i náš hlavní záměr. Toto centrum by se pak mohlo dát využívat jak v letním období, tak i v zimě. Byl by to prostě areál, který by lidem dal pocit toho, že si užívají vysněné dovolené, aniž by kvůli tomu museli jezdit tisíce kilometrů od domova. Samozřejmě, člověk nemůže myslet pouze na kulturu, i když v tomto případě by šlo spíše o investici do budoucna, neboť tento areál by rozhodně nebyl prodělečný. Znamená to tedy, že určitá suma z miliardové investice by šla na vybavení škol, školek, dětského domova, sociálních ústavů, domovů důchodců atd. A i když nespadá NsP pod město, tak bychom určitě dali nemocnici finanční injekci, aby naši občané měli maximální možnou zdravotní péči a mohli být ošetřeni špičkovým přístroji. Dále bychom nezapomněli ani na kulturní památky a také na místní komunikace a chodníky. Česká Lípa je krásné město a s miliardovou investicí by byla ještě krásnější. Tak až se Vám takový neznámý mecenáš ozve, určitě dejte vědět.


Napište, prosím, kdo za Váš subjekt dotazník vyplňoval.


Za SOS pro Českou Lípu (koalice stran SOS a US-DEU) Lucie Trnečková.