Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Komunální volby 2006: Dotazník KONS

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


Konzervativní strana v České Lípě představuje nestraníky – bez politické příslušnosti. Svou kandidaturou chceme zajistit prosazování pravicové politiky, především transparentně prosazovat veřejné zakázky s možností odvolatelnosti jakéhokoliv radního v případě prosazení nejasné zakázky. Vznik morálního kodexu s majetkovým přiznáním radních a jejich rodin rovněž, z důvodu vyloučení korupce. Chceme zlepšit přístup úředníka k občanovi, aby v případě potřeby návštěvy úřadu měl pocit, že úředník tu je právě pro něj. Budeme prosazovat vyhlášku pro omezení heren, kasin a jiných zařízení, které generují a drží trestnou činnost v České Lípě. S ohledem na krásné okolí a mnoho památek by se Česká Lípa měla zaměřit více na cestovní ruch. Pokud se občan rozhodne pro změnu, jsme ochotni město změnit ve vyhledávanou a klidnou lokalitu severních Čech.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


Česká Lípa má mnoho předností a zastupitelstvo bych pochválila za opravu Unionky, Vodního hradu a dalších historických památek. Občan musí ovšem rozpoznávat, co můžeme považovat za vydařené a co za běžné v porovnání s jiným obdobným městem. Opravená centra mají i jiná města a nedomnívám se, že Česká Lípa za současného vedení může našim občanům nabídnou něco výjimečného, na co můžeme být hrdí. Potěšila mě výstavba dětský prolézaček pro malé děti, za což děkuji.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


Často si pročítám názory kandidujících a nestačím se divit, jak jsou spokojeni se svou prací bez potřebné sebekritiky. Česká Lípa v častých případech upřednostnila stavby, které slouží jen malému množství občanů s nadprůměrným příjmem. Samotné město bylo mnohokrát kritizováno médii za špatný přístup k občanovi, z postu nadřazenosti (vymáhání drobných nedoplatků, kdy částka 200,-Kč pro důchodce znamenala 5000,- exekuce). Městská policie se stará více o odtahy vozidel než o zajištění bezpečnosti v ulicích (postačí se projít večer městem a spatříme mnoho mladých závislých na drogách, časté podávání alkoholu mladistvým atd…). Jako maminka bych chtěla změnit přístup státní správy k občanovi, a to tak, že nejdříve město v rámci investic bude preferovat všeobecně prospěšné stavby a až poté stavby sloužící užším skupinám lidí. Z mého názoru tedy vyplývá, že se zde nepovedlo změnit postavení občana a úředníka. Osobně nedovedu pochopit pronájem parkovišť v celém centru, kdy cena parkovného je vyšší než v okolním Děčíně a Liberci, a vyhozené statisíce za pořízené automaty, které stačilo jen kontrolovat MP. Město má sloužit občanům a ne bezmezně vydělávat na jejich potřebách. Souhrnně:  „Darovaná rozhledna na Špičáku“, drahá tenisová hala pro úzkou skupinu občanů, drahé parkovaní, nevyřešená parkovací místa na sídlištích, město plné heren, hospod bez kultury a sportovního ducha, špatná dopravní obslužnost, neodbornost zaměstnanců (v minulosti kočárková vyhláška, atd…), nesystematická prevence  kriminality, vysoká míra klientelismu ... 


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


Tenisovou halu považuji za jednu z největších prohřešků města Česká Lípa. Stavba se oproti předpokládaným odhadům několikanásobně prodražila, a tudíž považuji za neetické občanům představit projekt se základním rozpočtem a poté ho potichu navyšovat. Pokud se podívám na návštěvnost haly v poměru na 1000 obyvatel - tak je tato stavba pro občany nepotřebná a měla být nahrazena víceúčelovým projektem pro děti, mládež, dospělé a důchodce.


Výstavba bytů v podání města by měla být orientována především pro lidi, co si nemohou bydlení dovolit a jsou ve finanční nouzi. Stavění luxusních bytů o rozměru 4+1 z rozpočtu města považuji za nehoráznost. Byty je třeba stavět pro co nejvíce občanů (mladé rodiny, maminky samoživitelky, staré v životní nouzi atd…) Většina z nás si byty platíme z hypoték nebo platíme neregulované nájmy a město Česká Lípa pro hrst vyvolených postaví nákladné, velké luxusní byty. Čas ukáže, kdo v nich vlastně bude bydlet a jak těchto pár bytů vyřeší tíživou situaci mladých.


Výstavbu Sportareálu bych osobně podpořila za okolností, že bude sloužit široké veřejnosti a přidělení zakázky bude transparentní jak z hlediska financování, tak z hlediska stavitele. Občan musí vědět, že stavba je pořízena v zájmu občana, nikoliv v zájmu ekonomickém. Město spravuje finanční prostředky občanů, a tudíž občan musí vědět, jak je s nimi přesně nakládáno. Rozhodně multifunkční Sportareál s aquaparkem a venkovním bazénem a podporou sportovních kroužků bych v České Lípě jenom uvítala.


Koupaliště Dubice je jasným názorem neodpovědnosti zastupitelů. Sanace vody, pozemní úpravy a další opatření vyšlo na mnoho milionů a výsledkem bylo již předem odsouzené koupaliště bez možnosti zdravého koupání. I malé dítě ví, že rájem sinic je stojící voda, což Dubice splňuje. Bohužel je patrné, že žádný ze zastupitelů nedokáže takovéto mrhání prostředků přiznat a raději do těchto projektů utápí další miliony korun občanů s příslibem čisté vody.


Rozhledna na Holém vrchu je další krásnou utopií. Poté, co město před lety prodalo za pár korun lukrativní rozhlednu na kopci Špičák v hodnotě mnoha miliónů do soukromých rukou, později nabízí občanům výstavbu rozhledny na okraji města, ze které si prohlédnete pouze výstavbu rodinných domků s pohledem do jejich soukromí. Rozhlednu Špičák nám již nikdo nevrátí a myslím, že je načase se smířit s faktem, že rozhlednu budeme mít pouze tu, na které jsou vysílače soukromých společností, která v rámci pronájmů vydělala stovky tisíc do kasy jiné než městské.


5. Jaký je Váš názor na prodej městského majetku?


Většina zastupitelů prodej zdůvodňuje nadbytečností budov a nutností je prodat s tím, že město nemá prostředky, aby se staralo o tyto nemovitosti a „výhodně je pronajímalo“. Poté započne výstavbu bytů, o které se starat musí v rámci pronájmů a vlastnictví. Počínání radních považuji vůči občanům za klamavé.


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?


Osobně jsou mi velice blízké pravicové strany, ale pokud bude vůle prosazovat zájem občanů, domnívám se, že na straně tolik nezáleží. Strana ovšem není zárukou správné volby, kdy především záleží na tom, kdo stranu zastupuje. Proto by každý občan měl využít preferenčních hlasů k dosažení změny k lepšímu a vybírat spíše osobnosti. Pokud si přejete změnu, nelze volit ty, co již v zastupitelstvu jsou.


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


- v oblasti sportu


Jsem zastánce podpory všech sportovních a zájmových aktivit. Vrcholový sport není třeba podporovat, neboť vrcholový sport lze financovat z komerčních aktivit. I přesto, že jsem mladá, jsem si jistá, že všem rodinám udělá více radosti město plné sportu a sportující mládeže, než město soustředící se na užší výběr sportovců a jejich výsledky. Pokud je prioritou města podporovat kvalitního vrcholového sportovce, tak toho lze dosáhnout pouze ze širokého výběrů sportujících a jejich masové podpory. Mým zájmem je ovšem oslovit ke sportu děti a mládež včetně dospělých a zapojit rodiny do dlouhodobých projektů.


- v oblasti kultury


Česká Lípa a okolí je velice bohatá na památky. Je třeba dát důraz na cestovní ruch, z výtěžku podporovat neziskové aktivity. Více spolupracovat se školami s možností většího prostoru k veřejné produkci. Více pořádat dětská představení, zatraktivnit společenské akce.


- v oblasti školství


Vzdělání je velice důležitá součást našeho života, a proto je třeba podporovat zájmové kroužky, které zapojují děti a mládež do mimoškolní činnosti. Je potřeba podporovat učitele, kteří se této činnosti věnují, a tím je i řádně ocenit za jejich práci s mládeží.


- v oblasti kriminality


Neprosazuji represivní opatření, jako jsou posilování policie a zvyšování pravomocí, včetně tvrdších postihů. Drobná kriminalita, která v České Lípě vznikla spolu s nekontrolovatelnou deregulací kasin, heren, nočních barů. Město musí poskytovat podmínky k tomu, aby mládež (strůjce této trestné činnosti) se věnovala sportu, umění a kultuře. Mnoho rodičů v rámci pracovního vytížení nemá bohužel tolik času na své děti a ty leckdy z rozmaru či nudy udělají první hloupost, která je doprovází celý život. Někteří dospělí propadnou výherním automatům, které je připraví o většinu příjmů – což se projeví i v rozpočtech rodin a posléze nedovoleným obstaráváním finančních prostředků. V rámci zlepšení bezpečnosti bych upřednostňovala profesionální městskou polici, která bude dbát na bezpečnost na ulicích, dohlížet na provozovatele barů a heren, kteří často pod vidinou zisku nalévají mladistvým. Přeplněné bary v dopoledních a večerních hodinách školáky, to je dle mého špatnou vizitkou a je třeba zvýšit kontrolu těchto zařízení. Policie se musí soustředit na pouliční kriminalitu - osoby pod návykovými látkami důsledně prověřovat tak, aby nedocházelo k expanzi drog do našeho města a do škol.


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


Městská policie potřebuje rozsáhlou reorganizaci, jak profesní, tak systémovou. Prioritou městské policie nesmí být postih drobných dopravních přestupků, ale zajišťování bezpečnosti na ulicích. Pokud se bude MP především starat o co nejvíce odtažených vozů a budeme si platit strážníky, kteří jezdí v soukromém voze odtahové služby ve služebním poměru, nelze očekávat změnu k lepšímu. Když se ptám občanů na spokojenost s MP, většina si je spojuje s dopravní policií.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus?Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


Klientelismus je největší problém české společnosti a domnívám se, že Česká Lípa nepatří mezi příkladné výjimky. V našem městě tento trend vidí mnoho lidí, až na zastupitele. Jsem toho názoru, že by měla být k dispozici veřejná statistika výběrových řízení na veřejné zakázky. Za nedodržení investice (navýšení ceny staveb) musí být subjekty tvrdě postihovány tak, aby se jim nevyplatily. Obálkové metody jsou největší líhní korupce, a proto vše musí být transparentní a veřejné. Pokud se zjistí špatné hospodaření jakéhokoliv resortu, je třeba provést okamžité personální změny a nesnažit se věc ututlat a zmírnit.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Vyhlásila bych referendum a vyčkala bych na přání občanů. Dle mého názoru by se občané sami rádi rozhodli, kam tyto peníze investovat pro svou spokojenost.


Napište, prosím, kdo za Váš subjekt dotazník vyplňoval.


Dotazník vyplňovala Petra Jehličková.