Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Klaus sklízí na Liberecku kritiku za propagaci svých knih

Archiv

"Udělal by lépe, kdyby se raději místo podepisování knih více staral o problémy obyvatel našeho kraje," řekl.


Podle Pávka při autogramiádách prezident propaguje svoje knihy "se šovinistickým obsahem zaměřeným proti sjednocené Evropě".


"Když nad tím uvažuji, tak jde vlastně o protistátní jednání," uvedl Pávek.


Prezident ale na svých knihách ani na spojení autogramiády s jejich nabídkou nevidí nic špatného. Přehled o počtu prodaných knih při autogramiádách si nevede.


"Hodně ale záleží na tom, kde se prodávají a jaké je počasí," uvedl Klaus.


Má pocit, že podepisuje více levnějších brožovaných knih Evropa Václava Klause než dražších vázaných knih Rok první a Rok druhý, jež shrnují jeho působení ve funkci prezidenta. Klausovy knihy vydala firma Euromedia Group (EMG) a pult s nimi bývá vedle stolu, kde Klaus rozdává podpisy. Autogramiády zaberou prezidentovi kolem 3,5 hodiny z jeho pobytu v kraji. Jedna trvá obvykle mezi 20 až 25 minutami.


"V České Lípě jsem v pondělí prodal asi 35 výtisků prezidentových knih," řekl dnes Miroslav Pospíšil, který jako zaměstnanec EMG Klausovy tituly prodával i při dnešní autogramiádě v liberecké Krajské vědecké knihovně.


Uchazeči o Klausovy podpisy i díla se tam tísnili ve frontě po celých 25 minut vyčleněných na autogramiádu. Nabízeným titulům prezident udělá občas reklamu. Útlou brožuru irského autora Řekneme své ano či ne Evropské ústavě se svou předmluvou doporučil na dnešním mítinku studentům Technické univerzity jako dílo za přijatelnou cenu 69 korun. Rok první stojí při autogramiádě stejně jako Rok druhý 270 korun a Evropa Václava Klause 150 Kč. První dvě knihy jsou o 29 korun levnější než v maloobchodě, druhá o 19 korun.


Klausovy knihy Rok první se od loňského března prodalo zhruba 5500 kusů, přičemž náklad činil 8500 výtisků. Rok druhý vyšel letos v březnu v nákladu 4000 kusů, z nichž se prodalo přibližně 2400 výtisků. Evropa Václava Klause vyšla loni v dubnu v nákladu 4000 kusů a prodalo se kolem 2300 výtisků.  


 EMG uzavřela s Klausem standardní smlouvy jako s ostatními autory. Za dvě knihy ze tří obdržel prezident pevný honorář. Jeho výše nezávisí na počtu prodaných kusů, což vydavatelství dělají u renomovaných spisovatelů, u nichž jsou si jista komerčním úspěchem. U třetí Klausovy knihy záleží prezidentův honorář na tom, kolik čtenářů si ji koupí.


"Autogramiády k prodeji přispívají. Pro prezidentovy příznivce je jistě cennější, pokud si odnesou podepsanou knihu než pouze kus papíru nebo fotografii," uvedla Stanislava Zábrodská z licenčního oddělení EMG.