Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kauza topoly v Zákupech ještě nekončí

Archiv

Posledně jsme psali, asi dost naivně, za což se občanům omlouváme, o posledních topolech, které padly v Zákupech. Ten samý článek jsme poskytli i ČL deníku, dnes si již můžeme porovnat, co z něj zbylo. Pan Jeník z ČL deníku je zručný manipulátor.  Proto se obracíme na deník Právo, kde snad mají větší smysl pro spravedlivé posouzení vzniklé situace v Zákupech. Jak ČL deník, tak MF DNES neinformuje dle našeho názoru veřejnost objektivně. Článek, který vyšel v MF DNES dne 31. října 2007, je toho přímo důkazem. V článku „Za kácení topolů padla další pokuta“, jsme nenašli ani slovo o 39 topolech, které skácela společnost Angusland, s. r. o., na pozemku, kde dnes hospodaří.


Pan Hudec, kterého citoval pan Jeník v ČL deníku dne 2. října 2007, píše, co takový vzrostlý strom dokáže vyprodukovat člověku prospěšných látek. Vůbec nic však neudělal pro záchranu 39 stromů, honosí se tím, že je předseda sdružení pro trvale udržitelný život /STUŽ/. O aktu kácení topolů byl včas městem Zákupy informován doporučeným dopisem (doručenka je založena ve spisu). Obdobně byla informována i Zákupská iniciativa /ZI/.  Přístup sdružení je pro nás obdobný, jako kdyby věděli, že někdo bude nespravedlivě odsouzen,  a oni tomu, ač mohli, nezabránili. Jsou spolu s panem Kučerou ze sdružení Zákupská iniciativa spoluviníky. Neudělali nic pro 39 topolů na parcele č. 1761. Z našeho pohledu se jedná o trestný čin. Žádáme proto město Zákupy o  podání trestního oznámení na tyto dva pány. Obě sdružení mají podobné cíle.  Prostě tito dva „ochránci přírody“, jsou z našeho pohledu, jak je nazvat, snad „ekologičtí teroristé“. A nemáme na mysli samo slovo. Vždyť dnes terorizuje kdekdo kdekoho. Co jiného než teror na přírodě bylo ono skácení 39 topolů, které vyvolalo, když nic víc, tak obecnou tíseň. Řídí se především osobními zájmy a ambicemi, které mění v politické. Jak jinak by mohli na jedné straně bojovat za topoly u stadionu EZ a stejné stromy nechat bez povšimnutí pokácet. Toto dokazuje, že jim jde o ně samé.


U pana Kučery se zřejmě jedná o zjevně uraženou ješitnost. Což je pochopitelné v případě bývalého starosty.  Chová se prostě podle přísloví „Kdo chce psa  bít, ten si nějakou hůl vždycky najde“. Co s nimi dělat? Jsou to jen amatéři par excellence. Nyní vše svádí na úřednici městského úřadu. Ta, jako vedoucí stavebního odboru, má znát zákon. Smutné je, že neví, že slovo „nálet“ zákon nezná. Tento výraz je pro ni jako vedoucí odboru všeobecně používaný obrat, což jí můžeme mít za zlé, ale nic více. Jiné je to s těmito dvěma  výše jmenovanými pány. Ti měli obrovskou možnost zastavit toto kácení. Jako přerušili  kácení topolů u stadionu EZ v Zákupech.  To je alespoň soudě podle statutu organizací, které zastupují, jejich povinnost. Pasovali se na  „profesionální“ bojovníky za přírodu v Zákupech. Tedy, „ochránce přírody“. Konec konců pan Kučera byl v Zákupech starostou. A jako starosta se dopustil na městu podstatně horších úletů než vedoucí stavebního úřadu. Např. město Zákupy dostalo v roce  2003 od Státního fondu životního prostředí ČR dne 24. 7. 2003 dotaci ve výši 4 222 900,- Kč a půjčku v té samé výši s 1,5% úrokem. Celkem tedy 8 445 800,- Kč. Šlo o peníze na překanalizování stávajícího řadu města. Taková příležitost se neopakuje často.


Pan Kučera svojí liknavostí o ně město připravil. Dnes je to  promlčeno. Mohli jsme mít část kanalizace v Kamenické ulici hotovou. Občanská sdružení ZI a STUŽ se zde neangažují ani slovem. Mohli konat, obdobně jako v případě skládky v areálu bývalého ředitelství statků. Nyní si mohl pan Kučera vylepšit  svoji pošramocenou pověst u občanů města. Určitě šlo zabránit této ekologické pohromě.  Bylo by proto nanejvýš spravedlivé, aby jak pan Kučera, tak pan Hudec vysázeli oba svorně a nerozlučně se společností Angusland, s. r. o., např. 39 x 100 sazenic kvalitních listnáčů na pozemku, které jim určí město, a to za peníze organizací, které tak důsledně zastupují ve sporu o vykácené topoly na stadionu EZ v Zákupech. Tak by, alespoň částečně, odčinili svůj neprofesionální postup ve věci 39 skácených topolů u volné stáje.           
                                             Lubomír Moravec, předseda MO ČSSD


Převzato ze Zákupského zpravodaje