Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Kamenický Šenov bude patřit sklářským výtvarníkům a rytcům

Archiv

Cílem akce je hledat podněty k nové tvorbě v rytém skle a přispět k udržování kontaktů a výměně zkušeností mezi rytci, řekla ředitelka Sklářského muzea v Kamenickém Šenově Helena Braunová.


Skláři budou po celý týden pracovat společně se studenty sklářských odborných škol v dílnách Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. "Kromě práce v rytecké dílně se uskuteční tři workshopy, zaměřené na tradiční rytí do drahých kamenů, tisk na textil nebo tradiční vitrografii, což je grafický tisk ze skleněných desek," popsala náplň sympozia Braunová. Účastníci akce se také podívají do sklářských firem, ateliérů a domácích dílen v okolí Kamenického Šenova a nedalekého Nového Boru, chybět nebudou diskuze a semináře.


Pro účastníky sympozia byly vyhlášeny dvě ceny: Cena České sklářské společnosti a Cena zámku Bezdružice. Ta první je určena autorovi, který ve své práci použije nové techniky zvyšujících produktivitu práce, umožňujících ale zároveň vytváření nových atraktivních dekorů a výrobků. Cena zámku Bezdružice ocení nejlepší práci. "V době přípravy sympozia byla také vyhlášena soutěž pro návštěvníky sklářského muzea o nejlepší návrh na rytou vázu," řekla Braunová. Vybrané dva nejlepší návrhy od dvou jedenáctiletých dětí se dočkaly realizace a spolu s pracemi účastníků sympozia jsou vystaveny ve sklářském muzeu.


Sympozium pořádá Sdružení sympozia rytého skla s Městem Kamenický Šenov, Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou a dalšími subjekty. Finančně ho podpořil Česko-německým fondem budoucnosti, Libereckým krajem, město a Nadace Preciosa. Práce, které na sympoziu vznikly, se představí na společné výstavě od 13. září ve Sklářské muzeu v Kamenickém Šenově.