Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Jiráskovo divadlo uvede pohádku Otesánek

Archiv

„Novou divadelní sezonu startujeme i se změnou v tradičních sobotních pohádkách. Věříme, že to bude změna příjemná. Budeme totiž začínat vždy od patnácti hodin,“ říká Jarek Hylebrant z Jiráskova divadla a doplňuje: „Chceme vyjít vstříc dennímu režimu dětí, protože z ohlasu rodičů byla čtrnáctá hodina příliš brzká.“


Příběh pohádky pokračuje tak, že dřevěný synek opravdu oživne a hned se má nečekaně k světu – především co se chuti k jídlu týče. Na posezení vyjedl rodičům spíž, a než se oba rozkoukali, slupl je jakbysmet a vydal se na cestu za ukojením hladu. Cestou spolkl hamižného statkáře i s prasátkem, skupinu zbloudilých muzikantů i celé soutěžní družstvo hospodských jedlíků a pravděpodobně by jedl dodnes, kdyby…


Naivní divadlo Liberec přináší touto inscenací na svá prkna po delší odmlce živou hudbu. Výtvarné řešení Kristiny Renčové - Karmazínové navíc nenechá diváky ani na okamžik v klidu. Každé další Otesánkovo "povečeření" je totiž zobrazeno jeho neustálým růstem a překvapivými scénickými proměnami (od maňáska,až po obřího Otesánka, v jehož břiše můžeme pozorovat všechny dosavadní "jídelní chody"). Režisér Adam Renč v současnosti dokončuje studium na katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU a už má za sebou několik zdařilých tvůrčích počinů (na festivalu Mateřinka 01 jsme například mohli vidět jeho inscenaci Helenkahelenka). Vzájemnou spolupráci se svojí sestrou (výtvarnice) a otcem (hudební skladatel) si již vyzkoušel například při inscenaci Panoptikum Vražda. Vstupenka pro jednoho diváka stojí čtyřicet korun.


„To, že jsme zvýšili vstupné, má na svědomí dobrá vůle přivážet do Jiráskova divadla kvalitní představení pro děti. Ve stávajícím stavu to bylo provozně neudržitelné, protože rozhodně nechceme produkovat nekvalitní věci,“ vysvětluje Jarek Hylebrant.


Jen pro srovnání, v severočeských divadlech se vstupenky na pohádková představení někde šplhají až k šedesáti korunám. Čtyřicetikorunová vstupenka je průměr, za který se dá uskutečnit výborné představení.