Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Jiráskovo divadlo: Máme Viewegha!

Archiv

„Předplatitelskou sezonu začínáme dramatizací mimořádně úspěšné knihy v současné době nejčtenějšího českého autora Michala Viewegha Báječná léta pod psa. Klicperovo divadlo Hradec Králové přiveze na naše jeviště více než dvacítku herců. Zkrátka, po Krejčovském salónu s Mariánem Labudou uvádíme další inscenaci kamenného divadla, což slibuje kostýmní a scénografickou podívanou,“ láká Jarek Hylebrant, dramaturg Jiráskova divadla.


Báječná léta pod psa představují v groteskní podobě kroniku osudu jedné svérázné české rodiny. Optikou hlavního hrdiny Kvida, zpočátku dítěte, později dospívajícího a mladého muže, ukazuje životní situace a rodinné události od šedesátých let až téměř do dnešních dnů a nabízí tak veselé ohlédnutí za neveselou dobou. Na životě rodiny se promítnou dějiny českého národa konce 20. století.


Úhel pohledu Kvidova svědectví dovoluje vidět příchod Rusů a období normalizace úsměvněji a ironičtěji v jakémsi panoptiku nám důvěrně známých postav či typů...


Silnou stránkou inscenace je složka herecká. Dušan Hřebíček, jindy rtuťovitý a komický, se najednou zklidňuje a zdá se, že je zcela na stejné vlně s Vieweghem, jenž je Kvidovým předobrazem. Filip Richtermoc přesvědčivě postihuje všechny vzestupy a pády Kvidova otce až po okamžik, kdy se z něj stává introvert vyrábějcí si vlastní rakev. Zora Valchařová-Poulová je chápající maminkou, která snáší výstřelky své rodiny.


I další představitelé charakterizují postavy velmi přesně, jmenujme za všechny Martinu Novákovou (babička Líba), Hynka Pecha (dědeček Josef), Jiřího Zapletala (Šperk) či Marii Kleplovou (primářka Zita). Ke švihu inscenace jistě přispívá, že někteří herci hrají několik rolí, takže jsou neustále ve víru proměn. Jako dlouholetá Kvidova spolužačka, kamarádka a posléze i žena Jaruška se s velkým půvabem uvedla v této sezoně nová členka souboru Kristýna Kociánová.


Pořadatelé upozorňují, že do prodeje se dostanou pouze zbývající vstupenky, které nevykoupili předplatitelé. Důležitá je tedy včasná rezervace nebo nejideálnější okamžitá koupě.


„Předplatné nám udělalo ohromnou radost. Vstupenek zbývá asi padesátka, což při kapacitě divadla 350 míst v hledišti výborný výsledek,“ dodává Hylebrant. Doprodej vstupenek už byl zahájen a jedna vstupenka stojí 220,-Kč.