Dnes je 03. 10. 2024
svátek má Bohumil

Jaroslav Klápště – NOVÁ GUINEA

Archiv

Pro veřejnost bude přístupná od úterý 13.2. (út – pá 9.00-12.00,13.00 – 16.00). Od 7.3. pak v návštěvní dny muzea. Jedná se o soubor unikátních fotografií, pořízených autorem v sedmdesátých letech 20. stol. V té době málo probádaných a těžko dostupných míst Nové Guineje, jako je Goroka nebo na Sepiku, uprostřed vody a rákosové džungle.


Fotografie zachycují život domorodců, který za posledních třicet let doznal takových změn, že na vystavované fotografie dnes pohlížíme jako na nesmírně cenný etnografický materiál ze zanikajícího světa.


Jaroslav Klápště, semilský rodák, se narodil 6.12.1939 ve sklářské rodině a sám také vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Železném Brodě. Kromě sklářských dovedností a obchodního talentu se po celý život vášnivě věnuje ornitologii. V roce 1968 emigroval do Austrálie, kde se nadále zabýval ornitologií. Zařazuje se mezi nejzkušenější a nejuznávanější znalce ptactva Austrálie, Nového Zélandu, Tasmánie, Kaledonie a desítky dalších míst naší planety a stává se ve světě velmi uznávaným a publikovaným odborníkem. O to více si vážíme, že můžeme v našem muzeu uvítat člověka takových profesních a lidských kvalit a že Vás můžeme pozvat na jeho výstavu.