Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Ivan Jiskra a studenti sklářské školy

Archiv

„Budou zde vystaveny výsledky práce z posledního období. Já představuji individuální tvorbu, žáci Eliška Bruská, Vojtěch Novák, Šárka Jonášová, Nikola Slovák, Šárka Chvalkovská, Lukáš Jabůrek a Kateřina Selleová pak školní práce,“ říká Ivan Jiskra, pedagog sklářské školy v Novém Boru.


Žákovské práce jsou především výsledkem fantazie a zručnosti studentů samých, a to na úrovni druhého ročníku Vyšší odborné školy, ale i výsledkem pedagogického působení celého učitelského sboru.


„Výstava pana Jiskry a jeho studentů je pro novoborské divadlo naprostou nutností. Bylo by ostudné, aby alespoň jednou v roce nevystavovali studenti zdejší umprumky v prostorách, které divadlo nabízí,“ pochvaluje si ředitel Stálé divadelní scény Jarek Hylebrant a doplňuje: „Chci, aby divadlo podporovalo talentované lidi ve všech uměleckých oborech.“


Ivan Jiskra, ročník 1953, je absolventem Střední průmyslové školy sklářské ve Světlé nad Sázavou roku 1981. V roce 1982 nastoupil v Novém Boru do podniku Crystalex, kde pracoval jako vzorkař. V osmdesátých letech se pravidelně účastnil sklářských soutěží, na nichž byl často vyhodnocován jako jeden z nejlepších. V současnosti je činný jako samostatný výtvarník zaměřený na tvorbu plastických skleněných obrazů technikou ručního řezání a broušení.


Vystavené práce: Galerie B Konzult Mimoň, Galerie M + K Jihlava, Galerie Pyramida Praha, reprezentační interiér Agropol Praha, Galerie Tekton Praha, výstava Art salon 96 Praha, Galerie 134 Český Krumlov, Galerie Art Lux Kamenický Šenov, Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově, Schola Humanitas Litvínov, Galerie Vodička (Babylon Liberec), GLASSiCENTER Kamenický Šenov, Galerie JISKRA Nový Bor, Galerie und Kafé (Bad Schandau), Navrátilova síň (Nový Bor), Design salon club Ranný (Praha).