Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

I přes ztráty v pololetí skončila českolipská nemocnice v zisku

Archiv

Novináře o tom dnes informoval ředitel nemocnice Miroslav Vacek. Dosáhnout ziskového hospodaření se nemocnici podařilo díky důsledným úsporám. Navíc uzavřela ušní, nosní a krční oddělení (ORL), jehož výkony VZP nehradila a nemocnice tak činnost oddělení dotovala.


Roční rozpočet oddělení ORL činil šest milionů korun a byl pro zdravotnické zařízení velkou zátěží. Nejprve byla uzavřena lůžková část, od Nového roku ale v nemocnici nefunguje ani ambulance.


"Snažíme se dohodnout s pojišťovnou, rádi bychom ještě v letošním roce činnost oddělení se zhruba 12 lůžky obnovili, protože v regionu chybí," řekl Vacek.


Pojišťovny přitom nehradí i některé další služby - smlouva chybí například na deset lůžek na interně, tři na novorozenecké jednotce intenzivní péče a na jedno lůžko na anestezio-resuscitačním oddělení. I o jejich úhradě chce podle Vacka zařízení jednat. I přes poměrně napjaté hospodaření nemocnice loni investovala 37 milionů korun do nových přístrojů a vybavení a také do úprav. Zhruba deset procent potřebných prostředků zajistilo zařízení z vlastních zdrojů, sedm milionů přidal kraj, který je jejím zřizovatelem a milion českolipská radnice.


"Zbytek prostředků - 25 milionů korun, se podařilo získat ze státního rozpočtu," řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Dotaci od státu využila podle něho nemocnice na vybavení jednotek intenzivní péče. Nemocnice také na začátku loňského roku převzala lékárnu ve svém areálu, kterou v minulosti provozovaly soukromé subjekty. Do vybavení lékárny, kterou v únoru otevřela, investovala nemocnice téměř tři miliony korun.


"Předpokládali jsme, že se nám tato investice vrátí za rok a půl až dva, hrubý zisk v loňském roce ale dosáhl 3,5 milionu, takže se zaplatila už v prvním roce," řekl Vacek.


Od letošního roku tak už budou zisky z lékárny vylepšovat rozpočet nemocnice. Zařízení to bude podle Vacka potřebovat. Jen letošní růst mezd si vyžádá zhruba 25 milionů korun, jen polovinu těchto nákladů přitom podle ředitele pokryje zvýšení výnosů od pojišťoven, zbytek bude muset zařízení pokrýt z vlastních zdrojů. Nemocnice v České Lípě je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení se 430 akutními lůžky slouží pro spádovou oblast, ve které žije téměř 110.000 obyvatel. V nemocnici pracuje asi 900 zaměstnanců, přibližně 100 z nich jsou lékaři. Zařízení hospodařilo loni s obratem kolem 550 milionů korun.