Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hudební alternativa legendy českého rocku

Archiv

Pražský Výběr II tak navazuje ve své nové etapě na dobře známý Pražský výběr, který vždy patřil k progresivnímu proudu české hudební scény. Jen málokterá kapela se u nás může pochlubit tím, že s ní publikum ve věku od "deseti do šedesáti" nadšeně zpívá známé skladby „Pražákům, těm je tu hej, ti nikam nezablouděj“, nebo „My jsme hráli na cimbály, všichni myši tancovaly“.
Na koncertě v České Lípě tak zazní staré i nové výběrovské pecky. Takže se lidé mohou těšit na  Hraběte X, Pražáky, Prachy, Tatrmana, Snaživce, Melem nemelem, Haťu paťu, Aeroplán, Sny spravedlivých atd.
Po dlouhotrvajících nejasnostech a dohadech ohledně budoucnosti Pražského výběru je v tomto okamžiku již jasno. Michal Kocáb a Klaudius Kryšpín společně s novými členy - basistou Richardem Scheuflerem, australským kytaristou Glennem Proudfoodem a zpěvačkou Zlatou E. Kinskou začali psát novou kapitolu v dějinách kapely pod názvem Pražský výběr II


Pražský Výběr patřil už v předlistopadovém Československu mezi kultovní kapely zdejší rockové scény, a to navzdory (i když částečně i díky) zákazu činnosti, který mu vystavila komunistická cenzura v letech 1983 - 87. Kapela dobývala svou popularitu fascinující muzikou, v jejímž základním bigbítovém rámci se potkávaly vlivy nové vlny, avantgardy, punku a dalších tehdy moderních žánrů.


 Pražský Výběr přinesl do našich hudebních síní spoustu originálních písní a na naše pódia a do tehdejší muziky vůbec novou image, jíž nekompromisně smetl k zemi zkostnatělé tradice a nalajnoval si vlastní revoluční cestu. Pražský Výběr byla kapela obdivovaná publikem a nenáviděná tiskem. Výběru však nikdo nevzal zviditelnění na hudebním poli - jejich hity Hrabě X, Na Václavským Václaváku, Pražákům je hej, Zubatá či Olda je přítel můj se staly kultovními hymnami mládeže.
Připomeňme, že Michael Kocáb (1954) je nejen  český hudebník, ale v jedné osobě též skladatel, klávesista, zpěvák, scénárista a režisér. Jeho otec je evangelický farář a matka psycholožka. Michael Kocáb maturoval na gymnáziu v Mladé Boleslavi, následně vystudoval Pražskou konzervatoř v oborech skladba a varhany u profesorů Hurníka a Ropka. Kromě řidičského průkazu, již několik let Michael Kocáb vlastní i průkaz pilotní a jeho snem je se stát pilotem helikoptéry záchranné služby. Se svým pozitivním vztahem k létání ulétává i na počítačových hrách. Kromě létání jezdí ve volném čase na čtyřkolce, na vodním skútru, na lyžích nebo na traktoru.