Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hrůzný nález dvou mrtvolek v Hradčanech

Archiv

Příčiny smrti, stáří i pohlaví dětí musí určit soudní pitva. ČTK to dnes sdělila mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová.


Tělíčka našel starosta obce Okrouhlá Jiří Vosecký v pondělí poté, co ho dva mladíci upozornili na to, že v areálu kasáren nalezli balík s něčím podezřelým. Po rozdělání balíku starosta zjistil, že jde o tělo dítěte, a zavolal policii.


"Přivolaný lékař pak po ohledání ostatků zjistil, že na místě leží tělíčka dvou novorozeňat," dodala mluvčí.


Vosecký dnes  řekl, že dítě, které objevil, leželo v látkové tašce zabalené ještě do několika igelitových tašek.


"Dva balíky našli kluci, kteří podzemí na letišti v Hradčanech prolézali už v minulém týdnu. Mysleli si, že našli ukryté peníze, když se ale pokusili tašku otevřít, zápach je odradil, a tak mi to řekli," popsal událost Vosecký.


Vosecký se kvůli množství práce na místo dostal až v pondělí vpodvečer.


"Jeden z balíků jsem se pokusil otevřít, když na mě vykoukla dětská hlavička, nerozmýšlel jsem se a přivolal policii," řekl starosta.


Nález v bývalých kasárnách v Hradčanech je letos druhým takovým případem. V dubnu policisté nalezli mrtvolu novorozeněte v Klučově na Kolínsku. Loni média zaznamenala tři podobné případy. V březnu 2004 nalezl v Krupce na Teplicku mrtvé novorozeně bezdomovec. Dítě leželo v plastovém kontejneru na odpadky před domem. V září policie našla mrtvého novorozence v areálu znojemské nemocnice. Na tělo dítěte v tomto případě upozornila sama matka, která ho krátce předtím na parkovišti nemocnice porodila. V listopadu objevili lidé tělíčko mrtvého novorozence na skládce u Nové Role na Karlovarsku.


Také předloňský rok přinesl několik podobných případů. Na Nový rok 2003 byl nalezen mrtvý novorozenec v popelnici v Krasíkově na Ústeckoorlicku. Z vraždy policie obvinila čtyřiadvacetiletou ženu, která prý dceru po porodu udusila. V únoru 2003 porodila šestnáctiletá dívka z Lázní Kynžvart na toaletě nočního klubu v Chebu zdravé dítě. Chlapce odhodila do odpadkového koše, kde zemřel. V dubnu 2003 bylo nalezeno tělo mrtvého a zřejmě udušeného novorozence ve Stodůlkách v Praze 5. V srpnu téhož roku našli lidé mrtvého novorozence v buňce chemického WC v rekreačním areálu u Hrádku nad Nisou.