Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Hmatová výstava v knihovně

Archiv

Už toto určení výstavy napovídá, že se jedná o prezentaci, která  primárně slouží zrakově postiženým spoluobčanům a jejich volnočasovým i vzdělávacím aktivitám. Protože se ale jedná o velmi zajímavou sbírku, stojí za to, aby si ji prohlédli i návštěvníci bez zrakového handicapu. Pro ně je však navíc připravena i možnost vyzkoušet si speciálně upravené simulační brýle, které alespoň částečně mohou poskytnout představu o různých zrakových postiženích a mohou pomoci definovat obtíže, kterým jsou lidé s postižením zraku vystaveni.
 A co je vlastně vystavováno? Jedná se o hmatovou sbírku přírodnin z fondu Botanické zahrady hl.města Prahy, která tuto sbírku a celý projekt realizuje ve spolupráci s Institutem pro rehabilitaci zrakově postižených. Vystavovány jsou různé plody, šišky, kůry i zkameněliny. Více než 50 exponátů je opatřeno odborným popisem, který je současně  převeden do slepeckého Braillova písma.
 Výstava je umístěna v čítárně městské knihovny na nám. T.G.Masaryka do 30.11.2006 a poté bude do konce roku 2006 k dispozici okresní odbočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v České Lípě ve Středisku integračních aktivit SONS v ul. Červeného kříže 2563 (pobočka městské knihovny na Špičáku).
 Výstava je volně přístupná, větší skupiny po předchozí domluvě. Simulační brýle jsou k dispozici na požádání.