Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hlučná technoparty v Manušicích vadí starším a nemocným lidem

Archiv

ČTK to řekl Zdeněk Holmajer z Manušic. Kolem prostoru u známé sportovní střelnice, odkud duní hudba, stojí obytné domy. Holmajer upozornil na to, že hlasitá hudba do nich proniká. "Hluk v noci i ve dne mně nedělá dobře, jsem nemocný se srdcem," podotkl Holmajer. Obyvatelé Manušic si v noci hlídkujícím policistům stěžovali na příliš velký hluk, pořadatelé technoparty pak zeslabili zvuk na dvou postavených aparaturách, uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


"Příliš hlasitá hudební produkce je přestupkem a s pořadateli technoparty ho vyřídí Městský úřad v České Lípě. Sankce hrozí zatím jedné osobě," dodala Baláková. Žádné jiné problémy se v Manušicích do dnešního poledne neobjevily a policisté kvůli nim nemuseli zasahovat. Situaci v Manušicích stále sledují, technoparty skončí pravděpodobně až v neděli. Fanoušci techno se baví na pozemku nedaleko velkého hnojiště. "Účastníci technoparty se myjí v blízkém potoce, jako WC využívají například porosty vysokých lopuchových listů," uvedl jeden z obyvatelů České Lípy, který dnes dopoledne projížděl kolem Manušic.


Technoparty se původně měla konat v Horní Libchavě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří, ale byla by v rozporu se zákonem na ochranu přírody. Ohrožovala by především hnízdící zvláště chráněné ptáky. Pořadatelé technoparty přesunuli v pátek odpoledne do Manušic, kde jim jeden z obyvatelů poskytl svůj pozemek. Někteří lidé v noci na technoparty přijížděli, jiní odjížděli a v průměru se jich tam bavilo kolem 100. "Kromě Čechů a Němců dorazilo do Manušic i několik Francouzů a Holanďanů," konstatovala Baláková.


Pozemek v Manušicích se nachází mimo CHKO. Manušice sice patří mezi obce na chráněném území, ale ne celé. V Horní Libchavě nyní žádní fanoušci techno nejsou. V pátek odtamtud nejdříve odmítali odjet. Technoparty v Horní Libchavě pozastavila stráž ochrany přírody a policisté na zákaz akce upozornili fanoušky techna na jejich internetových stránkách i v médiích.