Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Hit s Mariánem Labudou v Jiráskově divadle

Archiv

„Švadleny různých věků, charakterů i temperamentů prožívají své velké lidské osudy v Paříži těsně po válce a denně se setkávají v maličkém mikrosvětě krejčovské dílny. Při šití, které jim zajišťuje nevalnou obživu, probírají svoje každodenní starosti, ale i příběhy z válečné minulosti a touhy po šťastnějších dnech příštích. Vznikají tu přátelství i nevraživosti, je to ženský svět rychlého střídání nálad od příjemné pohody přes hašteření, urážky a srdceryvné pláče k osvobozujícím výbuchům smíchu, projevům vzájemného porozumění a nutné soudržnosti. Jejich protějškem je velký šéf, ovšem člověk stejně obyčejný jako ony. Snaží se pochopit jejich „malé“ problémy, protlouct firmu velkým světem konkurence a sociálních nepokojů, a zároveň při tom všem najít svoje místo pod sluncem,“ popisuje příběh Jarek Hylebrant, umělecký manažer Jiráskova divadla.


Francouzská hra z roku 1979 nemá agresivní dravost současné dramatiky, je o opravdových, uvěřitelných lidech a jejich běžném životě s trápením i radostmi. Je nabitá vřelým pochopením a chytrým vtipem. Získala řadu ocenění a hrála se v mnoha zemích Evropy, v Americe, Japonsku a Izraeli. Českou premiéru v režii Petra Novotného uvedlo Divadlo na Vinohradech.


Pardubické divadlo představení uvádí od druhé poloviny minulého roku. Marián Labuda, člen činohry Národního divadla v Bratislavě, vytvořil za svůj herecký život desítky postav, ale v posledních třech sezónách to vypadá, že se může stát hercem jedné role. Proč? Ve svém domovském divadle nazkoušel postavu Leona, mistra v Krejčovském salóně. Hra má velký úspěch, hraje se dodnes. A protože je to hra, která nabízí šest pěkných příležitostí pro dámskou část souboru, s radostí po ní sáhli i v Divadle na Vinohradech v Praze.


V poslední době pořád častěji hostují slovenští herci v Čechách a naopak, proto nebylo velkým překvapením, když režisér Petr Novotný oslovil Mariána Labudu, aby postavu Leona nazkoušel i s vinohradským souborem. V pardubické inscenaci se situace opakuje. Znovu Marián Labuda – obklopen dalšími herečkami.


Vstupenky na Krejčovský salón 15. května od 19.30 jsou už v prodeji. Více informací o největším kulturním centru Českolipska najdete na  www.kdcrystal.cz.  


 


<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />