Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Historie a vývoj záměru výstavby nového divadla (7. část - Podrobný popis stavby)

Archiv

Architektonické řešení stavby - popis



Celkový vzhled Centra umění a kultury je moderní. Spojuje původní fasády okolních drobných domů  z původní zástavby, které tvoří historické jádro města.
Jak vyplývá z historických průzkumů i z podrobného hydrogeologického průzkumu, je místo stavby v místě bývalých hradeb a brány, jíž se vstupovalo do města. Prvky propojující starší i novější architekturu, včetně začlenění  původních  historických objektů, jsou  v  návrhu zohledněny.
Ve vnitřním prostoru   nové budovy divadla jsou   historické souvislosti, byť navazující na moderní řešení interiéru, zohledněny a budou i  nadále připomínat původní historii místa a původního objektu.    
Nově navržená divadelní budova je pro budoucnost města centrem kulturního života, stává se  místem pro setkání, slavnostní shromáždění i pro běžný život – prostorem pro zájezdové programy hudebního rázu i divadelních scén, pro činnosti ochotnických spolků, školních akademií apod. Objekt divadla dává prostor i alternativním scénám, setkáním mladší generace divadelníků.
Vzhledem k tomu, že navrhovaná plocha, určená pro zastavění, je velmi členitá  v terénu (výškový rozdíl mezi vstupy do protilehlých částí je v maximu 2,0 m), a okolní zástavba, původně historická, nese stopy zásahů jednotlivých etap výstavby ve městě, zdá se být nevhodné najít jednotný styl pro celý budoucí  objekt .
Město Česká Lípa bylo založeno na kopci, vybíhajícím od trasy řeky Ploučnice. Původní zástavba města kopíruje terén, jednotlivé objekty, původně určené pro  „měšťanskou zástavbu“, stupňovitě  lemují hlavní komunikační trasy města. A proto nově navržený objem divadelní  budovy  zachovává členění na jednotlivé objekty, které mají i své vlastní provozní účely. Jeden z objektů v ulici Prokopa Holého  je  ponechán ve vnějším vzhledu téměř  beze změny, u něj začíná  začlenění objektu divadla do stávající zástavby.
Architektonickým záměrem předloženého řešení je postupné „prorůstání“ stávajícího stylu zástavby do nové, moderní architektury. Nebylo cílem plochu určenou k zastavění navrhnout jako jeden monoblok, naopak  byl zvolen  vnější vzhled  členitého charakteru, stejně jako je různorodé funkčně, a možná i generačně, vnitřní využití objektu.
        
Provozní a dispoziční řešení objektu



Do divadla se vstupuje po předloženém schodišti na rohu ulic Sokolské a Tržní. Ve vstupním podlaží je umístěna pokladna, šatny a WC pro diváky. Je zde průchod do restaurace. Ve druhém podlaží se vstupuje na 1.balkon, lóže a kabinu zvukové a světelné režie. Dále je zde umístěn salónek pro veřejnost, šatna a WC.
Ve třetím podlaží, odkud je vstup na 2. balkon a technické lóže, je salónek VIP, kavárna a WC. Kavárna je rozdělena do dvou podlaží, propojených točitým schodištěm. Jevištní část  klasického divadelního sálu je oddělena od hlediště prosceniovou zdí. Jevištní část (provaziště) je prohloubena i do prvního podzemního podlaží.V této části jeviště jsou umístěny prostory pro technická zařízení divadelní technologie – propadla, portálové stoly, elektrorozvodny , náhradní zdroj.V prostoru provaziště jsou umístěna zařízení pro scénickou technologii, podrobný popis strojní  a scénické technologie je popsán v samostatné části studie.
Vstup do restaurace, která je umístěna v 1. a 2.np, vede z ulice Tržní. Přes restauraci je umožněn bezbariérový vstup do divadla. Z restaurace se vstupuje do vinárny umístěné v podzemí. Kuchyně je ve druhém podlaží. Sklady potravin jsou v suterénu,propojeny  malým nákladním výtahem se zázemím kuchyně  v přízemí. Zásobování je umožněno průjezdem z ulice Prokopa Holého. Z rohu ulic Tržní a Prokopa Holého je vstup do „Prostoru“. V přízemí je šatna, bar a WC. Po točitém schodišti, krytém skleněnými tvárnicemi, se vstupuje ke spirálové rampě.Rampa  lemující zaoblené vnitřní obvodové stěny  vytváří  „Prostor“ pro schůzky, diskuze, výstavy, apod.
Vedle průjezdu je vstup k multifunkčnímu sálu. V přízemí je šatna, WC v suterénu. Sál se nachází v prvním nadzemním podlaží. Předsálí je propojeno s druhým patrem restaurace, tím je umožněno občerstvení návštěvníků sálu, ještě mimo malý bar umístěný v předsálí.
V přízemí bývalého objektu č.p. 158 je umístěno ředitelství divadla. Za ním jsou nad sebou šatny pro herce  a zkušebny. Ve 3.n.p nad restaurací je baletní sál, kotelna, strojovna VZT a dílna. Vstup pro zaměstnance je z ulice Prokopa Holého přes průjezd nebo ředitelství divadla. Vrátnice je vedle vstupu do multifunkčního sálu. Pro provoz restaurace, kavárny a vinárny je uvažováno 8 zaměstnanců na směnu. Pro provoz divadla je počítáno 7 stálých zaměstnanců. Šatny jsou navrženy na větší počet míst vzhledem k provozu zájezdového typu.
Sklady kulis umístěné nad sebou vedle jeviště jsou propojeny nákladním výtahem (plošinou) a přístupné z ulice Sokolské.


Konstrukční řešení



Objekt bude založen na desce uložené na vrtaných pilotách vetknutých do poloskalního podloží. V částech suterénu bude hydroizolace proti tlakové spodní vodě, v nepodsklepených částech proti zemní vlhkosti.
Při návrhu založení objektu v dalších stupních  projektu  bude zohledněno podchycení štítového zdiva sousedního stávajícího objektu čp.253. Podchycení stávajícího zdiva bude provedeno mikropilotovou stěnou, případně provedením části  budoucí železobetonové  základové desky  a stěny nově navrženého objektu budoucího divadla.
Před prováděním odstranění stavby čp. 252  na parcele č. 233,v ulici Sokolské, je nutno provést stavebně historický průzkum objektu. Zároveň je nutno provést pasportizaci sousedních objektů v této ulici, včetně podrobné fotodokumentace.Jedná se  o uliční zástavbu v historickém jádru města, kde  štítové zdivo sousedních objektů na sebe těsně navazuje. Po provedeném odstranění stavby čp.252 bude nutné provést statické zajištění štítového zdiva vedlejšího objektu pomocí mikropilotové stěny ( popsáno  výše v kapitole  zabývající se založením objektu). Statickým zajištěním stávajícího štítového zdiva je rozuměno i případné vyspravení a  dozdění stávající štítové zdi.
Svislé a vodorovné nosné konstrukce budou provedeny jako železobetonové monolitické. Zastřešení nad sály a jevištěm budou tvořit ocelové příhradové vazníky. Na ocelové vaznice bude položen trapézový plech s minerální tepelnou izolací a hydroizolací z asfaltových modifikovaných pásů. Nad „Prostorem“ bude železobetonová konstrukce s částečným prosklením.Ostatní prostory jsou zastropeny plochou střechou s obrácenou skladbou střechy. Tepelnou izolaci bude tvořit extrudovaný polystyren, hydroizolace bude z asfaltových modifikovaných pásů. Vrchní vrstva střechy bude vytvořena z kačírku. Oplechování  z titanzinku. Veškeré příčky budou sádrokartonové tl. 100-200 mm s minerální izolací, případně zděné z lehkých tvárnic.


Vybavení interieru


Celkově uvažované vybavení interiéru je moderního vzhledu. Sedadla v klasickém sále divadla jsou sklopná, čalouněná.V multifunkčním sále jsou  použity k sezení posuvné portálové stoly, se skládacími židlemi. K vybavení prostor pro návštěvníky je  použito tradičních materiálů, barové a šatnové pulty jsou v kombinaci dřeva , kovu a černého matného skla.Podobné materiály se objevují  v zařízení interiéru restaurace. Interiérové vybavení provozů pro účinkující je standardní. 
Příprava stavby pokračovala přípravou projektu pro stavební řízení, v němž byly zakomponovány požadavky vyplývající z územního rozhodnutí. V průběhu stavebního řízení zaznamenal projektant i investor stavby vážné obavy obyvatel Sokolské ulice a ulice Tržní o jejich objekty, které již nyní vykazují určité statické poruchy. Proto i v průběhu stavebního řízení se těmito připomínkami obyvatel zabýval stavební úřad a zakotvil do stavebního povolení, které vydal dne 12.10.2006,  podmínku, že investor před zahájením stavby provede pasport objektů, u nichž je pravděpodobné, že by mohly být stavebními zásahy v exponovaném místě poškozeny. Jedná se především o objekty nacházející se v těsném sousedství budoucí stavby.