Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Historie a vývoj záměru výstavby nového divadla (6. část - Projektová činnost)

Archiv

Na základě výsledků architektonické soutěže proběhlo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek výběrové řízení na zpracovatele podrobné projektové dokumentace nového divadla.


Podstatou tohoto řízení bylo vybrat projektanta, který zpracuje projekt divadla za nejvýhodnějších podmínek a to jak architektonických tak i časových a finančních. V tomto případě byly v souladu s tehdy platnými předpisy k předložení nabídek vyzváni všichni soutěžící z architektonické soutěže, jejichž návrhy byly odměněny. Jednalo se o pět architektonických atelierů. hodnocených v arch. soutěži  a jejich nabídky byly posuzovány podle několika kriterií, přičemž na prvním místě bylo kriterium „umístění v architektonické soutěži“.


Tento způsob byl podle tehdejší legislativy jedinou možností, jak uplatnit výsledky předchozí architektonické soutěže při výběru budoucího partnera města – projektanta stavby. Komisí pro hodnocení nabídek byl tehdy vybrán jako nejvhodnější uchazeč Projektový atelier HBV s.r.o. Česká Lípa a rada města tento výběr svým usnesením č. 43/02 ze dne 11.12.2002 potvrdila.


V zákonné lhůtě vydané rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky jeden z uchazečů řízení napadl a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým rozhodnutím uložil městu Česká Lípa provést nové výběrové řízení. Město Česká Lípa podalo proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže právní rozklad, rozhodnutí však bylo po přezkumném řízení potvrzeno a město Česká Lípa provedlo nové výběrové řízení se stejnými podmínkami jako předchozí s přihlédnutím k výhradám orgánu dohledu.


Z důvodu mimořádně komplikovaných důkazních řízení a s ohledem na skutečnost, že město Česká Lípa využilo i svoji možnost podat proti rozhodnutí orgánu dohledu právní rozklad, došlo k novému výběrovému řízení až v polovině roku 2003, kdy na návrh hodnotící komise vybrala rada města svým usnesením č. 298/03 ze dne 24.9.2003 jako nejvýhodnější nabídku architektonického atelieru MORIX s.r.o. Praha, jehož návrh byl zároveň oceněn odbornou porotou jako nejlepší v předchozí architektonické soutěži.


S tímto projektovým atelierem byla dne 15.1. 2004 uzavřena smlouva o dílo na zajištění projektu nového divadla a související inženýrské činnosti při přípravě stavby (územní rozhodnutí, stavební povolení) v nákladech cca 5 mil. Kč.


Po zpracování projektu nového divadla ve stupni pro územní řízení, probíhala jednání o architektonické podobě nového záměru a to nejen s dotčenými orgány státní správy a majiteli sousedních objektů, ale především s orgány památkové péče. Při vytváření konečné podoby projektu byl brán v úvahu zejména fakt, že je nezbytné dotvořit uliční linii vzniklého volného prostoru rozhraní tří ulic a zajistit sjednocení bloku domů v ulici Sokolské, Prokopa Holého i Tržní tak, aby vytvořily kompaktní celek bez hrozby zborcení odhalených objektů, které byly součástí původní uliční fronty. Dne 18.2.2005 bylo vydáno územní rozhodnutí na stavbu nového divadla, které nabylo právní moci 30.3.2005.


Z vydaného územního rozhodnutí vyplynuly zásadní podmínky pro další projektovou přípravu stavby včetně ochrany objektu č.p. 159 zapsaného do seznamu památkově chráněných objektů. Vzhledem k technickému stavu objektu a rozsahu dochovaných historických stavebních prvků se začalo město Česká Lípa zabývat i možností vyjmout dům č.p. 159 ze seznamu památkově chráněných objektů a podalo v tomto smyslu žádost Ministerstvu kultury ČR. Důvodem žádosti bylo konstatování investora, že výsledná podoba torza, pokrytého cementovým nástřikem a staženého ocelovými táhly, již nemá nic společného s původním historickým domem a nelze tak ho považovat za nositele historických hodnot, pro něž byl prohlášen za kulturní památku. Bylo konstatováno, že stávající torzo již není v současné situaci opravitelné bez značných novodobých náhrad imitujících dřívější architektonické hodnoty objektu. Ministerstvo kultury však předložené žádosti nevyhovělo, a proto bylo přistoupeno k úpravám projektové dokumentace tak, aby vyhovovala podmínkám Národního památkového ústavu – územního odborného pracoviště v Liberci ze dne 26.7.2006.