Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Historicko-antropologický seminář

Archiv

Lektoři: Petr  Jenč (vedoucí semináře; úvodní kapitoly archeolog. části kurzu, ochrana kult. dědictví a archeologická pam. péče, prehistorie, doba laténská, archeologie raného středověku, speleoantropologie),   Mgr. Vladimír Peša (dějiny archeologického výzkumu na Českolipsku, středověká archeologie se zaměřením na region, speleoantropologie), Mgr. Martin Nechvíle – NPÚ Liberec (úvod do archeologie středověku, vrcholně středověká panská sídla, památková péče), Jaroslav Jiřík, Ph.D. – Prácheňské muzeum Písek (archeologie doby římské a stěhování národů ve střední Evropě), Jakub Maršálek, Ph.D. – Ústav Dálného východu UK FF Praha (starověk středomořských civilizací), Ing. Zdeněk Vitáček (muzeologie; poslání a činnost muzeí a galerií v ČR, péče o sbírkový fond, ochrana sbírek muzejní povahy v platné legislativě) a Ladislav Smejkal, prom. ped. (muzejnictví a severní Čechy do roku 1960).


Přednáškové obory se jmenují: "Základy pravěké a středověké archeologie" a "Muzeologie a muzejní management"


 - Jednosemestrální výukový program probíhající formou přednášek, s možností      terénní a muzejní praxe, event. též exkurzí, je určen studentům středních a vyšších škol, vyšších ročníků gymnázií, pedagogům a všem ostatním zájemcům z řad široké veřejnosti (bez věkového omezení).

- Seminář se snaží vystupovat jako mezičlánek mezi střední školou a univerzitou, nabízí pomoc při přípravě na přijímací zkoušky a uvedení do vědecké práce. Pravidelní posluchači získávají doklad („certifikát“) o absolvování programu. Vzdělávací program českolipského muzea je bezplatný!


- Přednášky budou probíhat většinou 1x týdně, vždy od 15:30 do 18:00 hod. ve Velké klubovně (přednáškovém sále) v hlavní budově muzea. Naplánováno je celkem 22 lekcí se zakončením programu ve druhém červnovém týdnu.


- Seminář nebude otevřen pouze v případě, že nedojde k naplnění stavu minimálně 12 stálých posluchačů.


Úvodní lekce proběhne již  ve čtvrtek  24. ledna 2008  od 15:30 hod.
v hlavní budově muzea!!!


Kontakt:  P.  Jenč – Pracoviště archeologie, speleoantropologie a novodobých militárií, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Nám. Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa; www.muzeum.clnet.cz
e-mail: petrjenc@centrum.cz; GSM: +420 605 245 855