Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hejtman Petr Skokan: Dohady poškozují pořadatelství MS v lyžování 2009

Archiv

„Částku, kterou po rozvaze předložil organizační výbor MS v klasických lyžařských disciplínách, považuji po prověření situace za potřebnou. Domnívám se, že bez těchto finančních prostředků nebude možné mistrovství světa uspořádat.


Z tisku se nyní dozvídám, že probíhají jednání o změně na postu prezidenta výkonného výboru a o navýšení počtu jeho členů a podobně. Liberecký kraj je od počátku vedle Statutárního města Liberec a Českého lyžařského svazu nejen účastníkem zakládací pořadatelské smlouvy a spolupořadatelem, ale také je významným přispěvatelem ve výši téměř 150 milionů korun. Nikdo nás zatím neoslovil, jak se Liberecký kraj na návrhy změn dívá, zda souhlasí s tím, že se jeho hlas zeslabí, když počet členů výboru, ve kterém kraj zastupuje můj náměstek Petr Doležal, stoupne například na sedm. A vůbec nejde o to, zda prezidentem bude pan Roman Kumpošt nebo Kateřina Neumannová, obou si vážím. Proto by bylo přinejmenším slušné se na náš názor zeptat. Věřím, že toto nedorozumění se vysvětlí a následně vyřeší ve prospěch hladkého průběhu příprav i konání MS, které považuji za jednu z nejvýznamnějších akcí na území Libereckého kraje a České republiky vůbec za posledních mnoho let.


Lépe a nejefektivněji propagovat Liberecký kraj si totiž nedovedu představit.. Ač druhý nejmenší v republice disponuje náš kraj druhým největším počtem ubytovacích lůžek. Je tedy životně závislý na turistickém ruchu. Je třeba si uvědomit, že veškerá infrastruktura postavená pro MS v kraji zůstane, ať jsou to komunikace, byty či sportoviště. Navíc ale konání takového významného sportovního podniku přinese obchodníkům v regionu tržby, mnoha místním firmám zakázky a Liberec a Liberecký kraj se dostane do povědomí lidí z mnoha států světa. Proto je mi velice líto, současných dohadů, které pořadatelství světového šampionátu v České republice poškozují.“


Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje