Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Hejtman Libereckého kraje odjíždí na pracovní návštěvu do USA

Archiv

První dny stráví ve Washingtonu, kde se například na ministerstvu zahraničních věcí, v kanceláři pro evropské záležitosti, seznámí s fungováním americké zahraniční politiky. Dalšími navštívenými státními úřady budou ministerstvo školství, zdravotnictví či Národní akademie veřejné správy.


Od pátého do devátého listopadu bude hejtman ve státě Nové Mexiko, kde se mimo jiné setká s místním guvernérem a budou jednat na téma politika a plánování, mezivládní vztahy, ale i o záležitostech silnic a dopravy. Proto také bude následovat jednání na Ministerstvu dopravy Nového Mexika.


Na další tři dny pak čeští politici zavítají do Mineapolis ve státě Minnesota. I zde je naplánován bohatý program – např. debata s předsedou Senátního výboru pro soudnictví Johnem Martym na téma práce v oblastech vládní reformy a etiky. „Zajímavá diskuse proběhne u kulatého stolu s předními průmyslníky z odvětví informačních technologií a životního prostředí Minnesoty. Hovořit budeme i o vzrůstajícím rozvoji obchodních styků mezi Minnesotou a Českou republikou,“ řekl hejtman Petr Skokan.


Ekonomické a sociální programy, transparentnost vlády či vzdělávací reforma na místní a státní úrovni budou hlavními body jednání, která budou probíhat ve státě Alabama. Zde je také naplánována ve městě Birmingham návštěva institutu občanských práv a prohlídka muzea umění.


Poslední dny v USA hejtman stráví v Pittsburghu v Pensylvánii, kde navštíví např. místní akademii vlády a Institut politických věd. „Cílem této pracovní cesty je pro mne především vzájemný přenos informací. Mimo to, že jedu načerpat řadu nových poznatků a zkušeností, vezu s sebou i celou řadu propagačních tiskovin kraje, měst, místních firem, ale také Technické univerzity Liberec“, vypočítává hejtman Petr Skokan.


Pracovní návštěva hejtmana Petr Skokana v USA se uskuteční na základě pozvání americké vlády. Program má českým politikům poskytnout přímý pohled do zkušeností americké regionální a místní správy při řešení závažných sociálních a ekonomických problémů. Třítýdenní program začne 31. října ve Washingtonu, D.C. Náklady na mezinárodní a vnitrostátní leteckou dopravu, ubytování a stravu budou hrazeny Odborem vzdělávání a kulturních záležitostí Úřadu vlády U.S.A.