Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hasičské slavnosti aneb na co se těšit?

Archiv

Místní hasiči se pod vedením svého velitele Josefa Kočího stali za poslední léta nejen synonymem záchrany lidských životů a ochrany veřejného i soukromého majetku, ale i neziskovým spolkem, který do kulturního a společenského dění v Novém Boru vnesl za výrazného přispění a podpory Městského úřadu zcela nový a čerstvý vítr.



Hasiči pozvedli novoborské náměstí na místo, kde se dějí ty nejdůležitější a nejzajímavější společenské události. Začalo to dnes již legendárními Silvestry, pokračovalo unikátním nápadem pořádat Pálení čarodějnic přímo ve středu náměstí, spolupořádáním Sklářských slavností, Pivobraní, Rozsvěcení vánoční výzdoby a dalšími akcemi.


Významným přelomem se stanou Hasičské slavnosti v květnu 2007, které hasiči organizují ve spolupráci s hlavním partnerem, světově proslulou sklárnou AJETO Lindava, a městem Nový Bor.


Oficiální záštitu nad akcí převzal Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a svou záštitou a návštěvou poctí Nový Bor a místní hasiče i Ministr vnitra České republiky MUDr.Mgr.Ivan Langer.


Akce bude mít i charitativní moment - svou účast již potvrdila také Nadace policistů a hasičů při Ministerstvu vnitra ČR, která se stará o pozůstalé po obětech z řad policistů,hasičů a záchranářů. Hasiči věnují celkový finanční výtěžek z Hasičského kola štěstí, které bude jednou z atrakcí slavností, na tyto dobročinné účely a na své slavnosti navíc pozvou i několik rodin, o které nadace pečuje.


Hasičské slavnosti budou dále spojovat zábavu, hudbu, hru, poučení a také dramatický akční prvek. Jako hlavní tematický bod programu jsme se totiž rozhodli uspořádat námětové cvičení bezpečnostních složek, které proběhne přímo na náměstí před zraky všech diváků. Půjde o simulované přepadení základní školy náměstí Míru, kterého se podle koncepce akce zúčastní hasiči, městští policisté, Policie ČR, policisté zásahové jednotky, zdravotní záchranáři a kaskadéři. Jelikož se jedná o bezpečnostně a technicky náročnou akci, budou se na tvorbě její dramaturgie a zejména pak na vlastním provedení podílet zkušení odborníci z řad jednotlivých složek bezpečnostního systému a profesionální kaskadéři, kteří se již dlouhou dobu účastní realizací nejnáročnějších filmů, natáčených ať již na území České republiky, tak v zahraničí.


Dalším důležitým momentem Hasičských slavností pak bude jejich mezinárodní význam. Cílem hasičů je pozvat do Nového Boru své kolegy ze zahraničních partnerských měst a ukázat tak veřejnosti,že náročná práce hasiče je opravdovým posláním, překračujícím hranice zemí a utvrzujícím tak jednotu a přátelství států Evropské unie. Osloveni k návštěvě a aktivní účasti na slavnostech byli například představitelé švédského města Nybro, německého Frauenau a Zwieselu, holandského Leerdamu, francouzského Aniche a české Břeclavi. Svou účast již potvrdil hasičský sbor holandského města Leerdam,sbor německého města Frauenau a čekáme na zprávy z dalších oslovených partnerských měst Nového Boru. Hasiči již oslovili a k účasti na slavnostech pozvali více než třicet jednotek a sborů z novoborska,dalších částí Libereckého kraje a České republiky vůbec. Výsledkem bude spanilá jízda a alegorický průvod všech účastníků, který bude pestrý nejen z hlediska národností a míst původu jednotek,ale i předvedenou hasičskou technikou. Tento průvod projede v samém začátku hlavního slavnostního dne (sobota) celým Nový Borem a dorazí na náměstí,kde budou jednotlivé technické prostředky odstaveny k celodenní statické, ale i aktivní formě výstavy. Slavnosti budou mít bohatý doprovodný program, který se rozprostře na více místech v centru města.Ten je navíc koncipován opravdu pro všechny generace a tak si každý návštěvník, ať již z Nového Boru či z jiných míst kraje zcela určitě najde svůj oblíbený bod zájmu. Sobotní podvečer a noc na novoborském náměstí ozdobí koncert dvou slavných českých skupin,YO-YO BAND a LAURA A JEJÍ TYGŘI.


Je třeba podotknout, že sami novoborští hasiči přispěli do rozpočtu této významné regionální akce nemalou částkou vlastních finančních prostředků,stejně tak jako město Nový Bor,které poskytlo výrazný peněžní dar. Jednání s dalšími potencionálními sponzory či partnery akce stále probíhají.


Mediální záštitu nad akcí poskytuje HITRADIO CRYSTAL Česká Lípa.