Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Fotografie Herberta Slavíka a Tono Stana v České Lípě

Archiv

Návštěvníci je budou moci vidět od 7.3. do 27.4. 2008.


Pivo je fenomén, neodmyslitelná součást české kultury. Plzeňský Prazdroj je nesporným představitelem tohoto fenoménu a inspiruje svou originalitou. I díky tomu se od roku 2005 podepisují pod kolekce fotografií významní čeští fotografové a vzniká tak unikátní série.


Výstavu, která se představí v České Lípě, tvoří 26 velkoformátových fotografií, po 13 snímcích od každého z autorů. Pózující modely doprovází před objektivem motiv piva a do kompozice záběrů jsou vneseny osobité postupy jejich tvůrců.


Tono Stano (1960)
Nepřehlédnutelná osobnost české i světové umělecké fotografie. Absolvent pražské FAMU, laureát mnoha prestižních cen, autor řady špičkových publikací, zastoupen ve sbírkách v Praze, Brně, Paříži, Chicagu, Bradfordu, Kolíně nad Rýnem aj.


Herbert Slavík (1963)
Deníkový fotoreportér sportovních rubrik na začátku 80. let, od poloviny 80. let v Mladé frontě, zakladatel a dlouholetý vedoucí fotoagentury MAFA. Dnes volný fotograf. V letech 1986, 1996 a 1997 vyhrál ceny za nejlepší sportovní fotografie roku. Od roku 1997 získává prakticky každý rok některou z cen soutěže Czech Press Photo. Autor řady sportovních fotografických publikací, ale také knihy ZOO Praha, Tváře a Hry.


Historka z focení
Tono Stano přistoupil ke svému záměru velmi odvážně. Rozhodl se nafotografovat siluety modelů v kompozici s obřím akváriem s kapacitou 500 litrů. Podle původní myšlenky měl být navozen v divákovi dojem postupného ubývání piva a přibývající aktivity modelů. To vyžadovalo dokonalou přípravu – každá fáze se mohla nafotografovat pouze jednou. Člověk však míní a život mění – akvárium ve dvou třetinách prasklo a 300 litrů prémiového ležáku se rozlilo pod nohy modelů.