Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Firmu ve Stráži pod Ralskem obrala pokladní o šest mil.Kč

Archiv

Devětadvacetiletá žena potřebovala peníze na splácení dluhů svého manžela, který propadl výherním automatům. Ženě nyní za zpronevěru hrozí až 12 let vězení, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Podle zjištění policistů brala žena od roku 2001 do roku 2006 z pokladny hotové peníze. Českolipskou firmu, která vyrábí autopotahy, postupně připravila o 6,1 milionu korun. Manko se zaměstnankyně snažila všemožně zakrýt. "Vystavovala pokladní doklady na fiktivní zálohy na výplaty zaměstnancům, kteří o nich ale nic nevěděli, nezaúčtovala příjem finančních částek do pokladny, naoko vyplácela faktury, které již byly zaplacené, nebo vypisovala interní doklady o přeúčtování záloh do příštího období a podobně," popsal její postup krajský státní zástupce Adam Bašný. Zpočátku šlo o menší částky od 10.000 do 15.000 korun, postupně se sumy zvyšovaly i na 90.000 korun. Ve firmě ale nikdo nic nepozoroval.


"Problém je v tom, že pokladní kniha jí vždycky seděla přesně. Jsme navíc firma s velkým obratem, takže jsme to při běžné měsíční kontrole nezjistili," řekl deníku ředitel strážského závodu Peter Kancián. Na manko se podle Kanciána přišlo až při hloubkové kontrole. "Nejprve jsme objevili jednu nesrovnalost, tak se začalo prověřovat všechno a celková suma všechny ohromila," dodal ředitel. Firma pokladní na hodinu propustila a věc oznámila policii. Podle Kanciána se už nic podobného opakovat nemůže. "Přijali jsme potřebná opatření a zvýšili kontrolu hospodaření," řekl.