Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Firma Autobaterie chce zvýšit výrobu

Archiv

Tato dceřiná společnost amerického koncernu Varta v současnosti produkuje pět milionů autobaterií ročně. Po dokončení úprav areálu i nákupu technologií vzroste výroba na sedm milionů kusů za rok. Uvádí to týdeník Euro v pondělním vydání.


Do stavebních úprav společnost vloží zhruba 40 milionů korun a nejméně stejný objem do technologií. Milionové investice však mnoho pracovních míst nepřinesou.


"Výroba bude převážně automatizovaná. Pro obsluhu budou stačit dvě desítky nových zaměstnanců," uvedl zástupce společnosti Petr Halama.


Navýšení výroby plánuje Autobaterie rozložit do jednoho až dvou let.


"Aktuálně musíme dokončit administrativu všech povolení, což by v ideálním případě mělo být hotovo do dvou měsíců. Pomůže nám i výměna starší technologie za novou, která bude šetrnější k životnímu prostředí. Výroba bude kombinovat klasické autobaterie s takzvanými suchými, jichž bude z celkového množství asi 1,6 milionu," doplnil Halama.


Podstatné rozšíření výroby na dva miliony autobaterií ročně nastalo už před 13 lety. O milion více začala společnost produkovat na přelomu století a o rok později už Autobaterie, jež v roce 2005 dosáhla obratu přes 3,6 miliardy korun, distribuovala pět milionů akumulátorů ročně.