Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Důkazy proti policistům se nenašly

Archiv

Sedmiměsíční podmínku dostal bývalý českolipský policista Vladimír Dziak. Další obžalované, mezi kterými figurovali kromě bývalých policistů i podnikatelé a pojišťovací agenti, soud zprostil obžaloby. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


"Důkazy z přípravného řízení se daly použít pouze proti odsouzenému," řekl MfD soudce Milan Vencl.


Bývalý policista Vladimír Dziak dostal podmíněný trest za to, že upravoval policejní hlášení o nehodách a fiktivní údaje vykazoval i v prohlášení pro pojišťovnu. Způsobil tak škodu nejméně 140.000 korun. Obžaloba vinila dalších sedm bývalých policistů pořádkové a dopravní služby - dva z nich z braní úplatků, všech sedm potom ze zneužití pravomoci veřejného činitele, uvedla MfD.


Policisté podle vyšetřování na podvodech spolupracovali s pojišťovacími agenty i soukromým podnikatelem. Od něho dostávali za fingované nehody část peněz, které podnikatel podvodně získal od České pojišťovny. Jak stojí ve spisu, pojistné podvody se uskutečnily od roku 1999 do roku 2001. Během tří let se škoda vyšplhala až na dva miliony korun. Všechny obviněné policisty jejich nadřízení propustili ze služby už před čtyřmi lety.