Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Dotace z unie pomohou městu Doksy zlepšit okolí Máchova jezera

Archiv

Z evropských fondů získá celkově téměř 23,5 milionu korun, jeho podíl na projektech bude přitom činit většinou méně než deset procent. ČTK to  řekl starosta Zdeněk Krenický. Největší částka podle něj připadne na zlepšení podmínek cestovního ruchu u Máchova jezera. Lidé se tam dočkají příští rok pohodlného centrálního parkoviště, zatímco dosud musejí stát na prašném prostranství.


Jezero využívá ročně k rekreaci na 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Unie přidá také na revitalizaci parků a dětských hřišť, na Lipovém náměstí město obnoví park, komunikace, osvětlení, mobiliář a závlahový systém. Stavbaři zmodernizují také dopravní hřiště v mateřské škole v Pražské ulici. "Pustit se můžeme i do revitalizace sídelní zeleně, například stromořadí ve Valdštejnské ulici nebo parku Tyršovy sady," dodala euromanažerka města Eva Burešová.


Z Fondu malých projektů, určených pro přeshraniční česko-polskou spolupráci, získaly Doksy podporu na vytvoření interaktivního mapového informačního systému a vydání sady informací o cyklovýletech v polštině.


Dokská radnice se ucházela podle Krenického celkově o 110 milionů korun. Zhruba polovina částky měla připadnout na rekonstrukci a modernizaci největší školy ve městě - Základní školy K. H. Máchy. Projekt ale podporu nezískal, stejně jako žádost na vybavení a oživení zahrad tří mateřských škol z takzvaných Norských fondů. "Neznamená to, že by projekty byly špatně zpracované. Jiné záměry ale získaly více hodnotících bodů a vyčerpaly se omezené finanční prostředky," vysvětlil starosta. Město může podle něj přeložit projekty znovu.


Do Libereckého kraje půjde od Evropské unie celkově 665 milionů korun. Pomohou k rozvoji měst, venkova a cestovního ruchu. Největší dotaci dostane firma Vane International na vybudování rekreačního a sportovního střediska na kopci Javorník na Liberecku, a to zhruba 100 milionů korun.