Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Dopravu u Sosnové omezí práce na odstraňování skalního masivu

Archiv

Rychlost v tomto úseku bude snížena na 50 kilometrů v hodině, řekl dnes ČTK Pavel Slavík z krajského odboru dopravy. Omezení potrvá až do konce listopadu.


Práce na skalním masivu jsou součástí stavby obchvatu, který v budoucnu odvede dopravu mimo zástavbu v Novém Boru a České Lípě. Nová silnice po dokončení výrazně odlehčí zejména přetížené spojnici mezi oběma městy, po níž podle odhadů projede v roce 2010 denně 16.000 automobilů. "Celý obchvat bude dlouhý zhruba deset kilometrů a dokončen by měl být někdy kolem roku 2016 a jeho výstavba přijde na pět miliard korun," řekl již dříve ČTK Josef Jeníček, ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem stavby.


Vybudování obchvatu si vyžádala nejen přetíženost silnice a neustále se zvyšující provoz směrem k průmyslovým zónám i německé hranici, ale především její nevyhovující stav. Stávající silnice I/9 mezi Novým Borem a Českou Lípou je dvoupruhová bez zpevněných krajnic, s nevyhovujícím šířkovým a výškovým uspořádáním. Silnice je nepřehledná a nebezpečná, proto se jí přezdívá silnice smrti, zejména úsek kolem obce Pihel je místem častých smrtelných nehod. Výstavba obchvatu je podle Jeníčka rozdělena do čtyř etap. První byla rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé, která byla dokončena v závěru loňského roku. "Další etapou je křižovatka v Sosnové, která by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město a na běžnou dopravu, která bude pokračovat v původní trase," vysvětlil Jeníček. Křižovatka by měla být hotova v příštím roce a její výstavba přijde na 780 milionů korun.