Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Devět let stará vražda taxikáře zůstává stále bez trestu

Archiv

Po vraždě, jež se odehrála v říjnu 1998, kriminalisté zjistili, kdo jel v osudové chvíli s Rybářem v autě. Mezi vypátranou čtveřicí mladíků označili i pachatele brutálního zločinu. Předseda senátu Jaroslav Hrabálek odsoudil v roce 2000 za vraždu ke čtrnáctiletému vězení Milana Kičuru. Další tři muže potrestal za loupež - Kičurova mladšího bratra Davida čtyřmi lety vězení a sourozence Petra a Jana Mlázovské sedmi a pěti roky.


Milan Kičura se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, kde předseda senátu rozsudek zrušil a případ vrátil k doplnění důkazů do Liberce. Tam se ale zatím neuskutečnilo ani jedno hlavní líčení. Pokaždé scházel alespoň jeden z obžalovaných a jednou dokonce tři. Hrabálek přestal loni u Krajského soudu v Liberci pracovat a případ po něm převzala soudkyně Olga Fričová.


Podle státního zástupce nejsou žádné pochyby o přepadení taxikáře, Kičura ale svaloval vinu za vraždu na jednoho ze zbývajících tří lupičů a výpovědi se rozcházely.


Z vyšetřování i z procesu vyplynulo, že obžalovaní se na vraždě předem nedomluvili. Jeden z nich ale ztratil nervy, když se taxikář bránil, a bodl ho nožem do krku. Prořízl mu tepnu a hrtan. Lupiči pak oběti sebrali 800 korun a kalkulačku.


Jan Mlázovský naposledy žil v azylovém domě v Praze. Nyní ale nikdo neví, kde se pohybuje. "Proti Janu Mlázovskému bych mohla vést řízení jako proti uprchlému. Potřebuji ale potvrzení od pražských policistů, že ho nevypátrali. O nezbytný doklad jsem je požádala, ale zatím od nich nepřišla žádná zpráva," uvedla Fričová.


I kdyby se soudkyni podařilo začít hlavní líčení bez Jana Mlázovského, rozsudek vynese pravděpodobně až za několik let. Proces se totiž musí konat celý od začátku a obžalovaní mají právo požádat o to, aby se opakovaly výslechů všech svědků. Neochota svědků vypovídat v obnovených procesech je přitom v Česku značná.


"Pokud vrchní soud vrací případy k novému projednání na krajský soud, nejsou podobné průtahy bohužel výjimečné," řekl již před čtyřmi lety Hrabálek. Problémy dělají nejen svědci, ale také obžalovaní. Často se snaží procesům vyhýbat, nepřijímají soudní obsílky nebo se někam přestěhují. Rovněž se omlouvají kvůli nemocem.