Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Děti strážských uprchlíků dostaly poprvé dárky za vysvědčení

Archiv

Některé děti ze střediska se dokážou českým školákům v základní škole ve Stráži vyrovnat již po několika měsících a později díky svým znalostem češtiny pomáhají rodičům při styku s úřady. ČTK to řekla vedoucí strážského střediska Romana Žatecká.


"Dárky za vysvědčední jsme rozdali poprvé v historii střediska. Ocenili jsme osm dětí a polovina z nich jsou prvňáčci se samými jedničkami. Někteří žijí ve středisku jen pár měsíců a po příchodu do školy neuměli skoro vůbec česky," dodala Žatecká.


Odměněné děti pocházejí z Čečenska, Arménie, Afganistanu a Somálska. Školáci ze zemí bývalého Sovětského svazu mají zpočátku proti jiným dětem z uprchlických rodin výhodu díky znalostem ruštiny. Za pěkné vysvědčení však získala odměnu i somálská dívka, jež strážskou školu navštěvuje teprve od listopadu. "Naše vztahy se školou jsou velmi dobré a české děti a berou děti uprchlíků úplně v pohodě," uvedla Žatecká.


Ve strážském středisku bydlí nyní kolem 100 cizinců. Češtinu si děti uprchlíků osvojují také ve školních zájmových kroužcích nebo v kroužcích ve středisku - například ve výtvarném. Samy mezi sebou se dorozumívají česky. Ve středisku žije zhruba 20 dětí ve školním věku. Pracovníci střediska jim pomáhají s domácími úkoly a radí jim, pokud něčemu nerozumí. Další děti uprchlíků studují střední školy - jeden chlapec v Mimoni a jedna dívka v Praze.