Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Den bez poplatků nepřinesl návaly pacientů

Archiv

Peníze za ně začal platit Liberecký kraj, ovládaný sociálními demokraty. Na dětské pohotovosti v Liberci uhradila poplatky zhruba polovina rodičů. ČTK to řekla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.


"V sobotu jsme přijali na dětské ambulanci 45 pacientů, dnes jich dorazí přibližně stejně," dodala před 16:00 Kittnerová. O hodinu dříve byly v jinak pusté čekárně na liberecké dětské pohotovosti pouze jedny boty.


V čekárně na liberecké pohotovosti pro dospělé seděl po 15:00 jako jediný Přemysl Otta. "Můj otec je uvnitř už asi 20 minut a zatím nepřišel nikdo jiný," podotkl Otta. Na dospělé pohotovosti a na pohotovosti na interním oddělení neměli podle Kittnerové lékaři a sestry více práce než ve víkendových dnech, kdy poplatky hradili pacienti. Na interní pohotovosti v sobotu zdravotníci ošetřili 23 pacientů, dnes dopoledne 12.


Také v českolipské krajské nemocnici uhradili někteří klienti na pohotovostech poplatky i dnes. "Náš personál si nevšiml, že by chodilo více lidí než v sobotu nebo během minulého víkendu. Dnes jsme mimořádně otevřeli celou lékárnu a ani tam jsme nezaznamenali výrazně zvýšený počet zákazníků," konstatoval mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Liberecký kraj ode dneška hradí poplatky za pacienty nejen ve dvou svých nemocnicích a v jejich lékárnách, ale také v dětské léčebně ve Cvikově na Českolipsku. Na poplatky si kraj přichystal ve své rozpočtové rezervě 32 milionů korun. V městských nemocnicích v Libereckém kraji poplatky od pacientů i nadále vybírají. Na jejich úhradu chybí radnicím peníze.