Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Cvikov se bojí rychlých řidičů

Archiv

Při dnešní dopravní akci Jezdíme s úsměvem však radar naměřil ve Cvikově nepovolenou rychlost pouze jednomu z 53 vozidel. Na tachometru mělo 72 kilometrů v hodině.


"Řidiči museli o policistech vědět, nebo šlo o obrovskou náhodu," míní cvikovský starosta Ivo Čeřovský.


Policisté stáli u vozovky s dětmi ze cvikovské základní školy od 09:00 do 10:30. Kdo z motoristů jel vzorně, dostal od nich namalované smějící se auto.


Podle ředitele školy Petra Jonáše výsledky dopravní akce neodpovídají špatné situaci na rušné silnici. Jonáš po ní jezdí kolem povolených 50 kilometrů v hodině a během cesty městem ho předjede několik jiných aut.


"Řidiči se dnes mezi sebou na radar zřejmě upozorňovali a blikali světly na vozidla v protisměru," usoudil Jonáš.


Mluvčí českolipské policie Milan Bradáč připustil, že motoristé se mohli před měřením rychlosti navzájem varovat.


"Ale i tak se na silnici Cvikovem díky častým kontrolám jezdí pomaleji než před několika lety, kdy jsme pokuty málem ani nestíhali dávat," upozornil Bradáč.


Na silnici ve Cvikově přibylo letos kamionů. Od jara tudy míří z hraničního přechodu v Rumburku na nejbližší dálnici Liberec - Praha. Rumburk těžká nákladní využívají jako náhradu za Cínovec, kde od března platí omezení kamionové dopravy.


"Zvýšený počet kamionů paradoxně pomohl ke snížení rychlosti při průjezdu Cvikovem. Pomalejší nákladní vozy totiž brzdí osobní auta," podotkl Bradáč.


Čeřovský ale nic takového nezaregistroval.


"Kamiony a osobní vozidla létají městem stejně rychle jako dříve," uvedl.


Na okraji Cvikova však ještě letos auta zpomalí přechod pro chodce s ostrůvky. Silnice tam přestane být úplně rovná a stočí se do mírných oblouků. Radnice se snaží domluvit s Ředitelstvím silnic a dálnic také na vybudování mnohem bezpečnější okružní křižovatky na místě klasické rizikové křižovatky u autobusového nádraží. Kolem nebezpečné silnice postaví chodníky a osvětlí je. Od poloviny roku na komunikaci začnou městští policisté měřit rychlost.