Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Církev má v majetku nepořádek

Archiv

Předseda senátu Krajského soudu v Liberci Jaroslav Hrabálek vynese rozsudek v pátek.


Třem obžalovaným mužům, mezi nimiž je také bývalý farář Andrej Bakoň, hrozilo původně pět až dvanáct let vězení, dnes ale státní zástupkyně žádala pro všechny jen podmínečné tresty. Sama také v závěrečné řeči připustila, že celému problému nahrál velký nepořádek, který má církev ve svém majetku. I svědci z biskupství přiznali, že poslední důkladné inventury se prováděly v polovině 70. let. Církev proto v řadě případů nebyla schopná věrohodně prokázat, odkud nalezené předměty pocházejí.


Podle obžaloby měl farář Andrej Bakoň nechat v letech 1999 až 2001 odvézt z kostelů a sakristií ve farnosti, kterou spravoval, stovky předmětů - vzácné sošky, obrazy, plastiky krucifixy, svícny, monstrance, dokonce i části varhan, kazatelen či nábytek. Pomáhat mu měli Zdeněk Fidrhel a Jindřich Novák, u kterých byla část památek při domovních prohlídkách objevena. Všichni se však hájili tím, že jejich úmysl byl opačný. Věci z kostelů odváželi, aby je zachránili před zloději, případně nechali zrestaurovat.


"Některé kostely vykrádali zloději opakovaně, a nařídil jsem svým dvěma pomocníkům, aby zbylé věci raději svezli do depozitáře v Pavlovicích," řekl Bakoň.