Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Chovanec v dětském domově na Českolipsku napadl vychovatelku

Archiv

"S ohledem na věk chlapce nemůžeme k případu uvést žádné další informace," dodal mluvčí policie Bradáč. ČTK zjistila u důvěryhodného zdroje, že šestnáctiletý chlapec vychovatelku údajně bil do hlavy, kopal do ní a shodil ji ze schodů. Hrozí mu trestní stíhání za ublížení na zdraví. Sazba pro mladistvé pachatele je poloviční než pro dospělé.


Ředitel dětského domova Vlastimil Faltýnek novinářům řekl, že se zatím neví, proč mladík na vychovatelku zaútočil. Z dětského domova nedávno utekl a vrátil se do něj po třech týdnech. Noc z neděle na dnešek strávil násilník na policii a vedení domova a Krajský úřad v Liberci nyní řeší, do jakého výchovného ústavu s přísnějším režimem ho přemístit.


Téměř šedesátiletá žena leží na chirurgii v nemocnici v České Lípě a po přijetí si stěžovala na bolesti hlavy. "Provádíme vyšetření, díky nimž se dozvíme, jak je její úraz vážný. Nemá zlomeniny, je ale hodně potlučená," uvedl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Domov v Jablonném nepatří mezi zařízení, kde by žili děti a mladiství s velkými výchovnými problémy nebo s kriminální minulosti, řekl ČTK ředitel nedalekého Dětského domova se školou a Výchovného ústavu v Chrastavě Zdeněk Pelda. Právě v Chrastavě se starají o nejvíce problémové klienty.


"Napadení v Jablonném mě překvapilo, v domově jsou tam takzvané hodné děti. Obecně se však dá říci, že agresivita v posledních letech roste nejen v 'polepšovnách', jako je naše, ale také v dětských domovech a v běžných základních školách," upozornil Pelda.


Právě chrastavský ústav se v roce 1998 stal místem tragického střetu mladíka s vychovatelkami. Šestnáctiletý chlapec tam zavraždil v noci samorostem vychovatelku a další těžce zranil. Před zařazením do ústavu loupil, kradl a bral drogy.