Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipští Zelení nesouhlasí s prodejem teplárny

Archiv

Město tak zcela ztratí vliv na cenu tepla a vydá odběratele do rukou nového majitele,  firmy Českolipské teplo, a.s., dceřiné společnosti MVV Energie.


Zoufalá situace v Semilech a v Jablonci svědčí o tom, že se nejedná o bezdůvodné obavy. Vysoká cena tepla v těchto městech vede některé odběratele k odpojování od centrálního zdroje. V Liberci dokonce v souvislosti s vysokou cenou tepla padají trestní oznámení. Existuje navíc velké nebezpečí, že důsledkem odpojování bude neúnosný růst počtu lokálních kotelen a další zhoršování již tak znepokojivé úrovně znečištění ovzduší ve městě.


Nemůžeme souhlasit s tvrzením, že většinový vlastník (tedy Město Česká Lípa) neměl žádnou jinou možnost, jak řešit ochromenou činnost dozorčí rady a faktický bojkot její činnosti vlastníkem menšinovým. Existovala řada možností, jak situaci řešit, v krajním případě obchodním soudem. Obáváme se, že chyběla dobrá vůle k takovým krokům, ba hůře, že někomu mohlo zablokování situace v dozorčí radě vyloženě vyhovovat. Je nápadné, že k prodeji dochází v okamžiku, kdy se do ČLT provedly vysoké investice, kdy se opravily a modernizovaly rozvody tepla  a další infrastruktura, kdy  firma je zdravá, zisková a kdy bude v následujících letech slušně vydělávat bez dalších větších investic. Bohužel, už nikoliv městu, nikoliv ve prospěch jeho obyvatel…


Mgr. Jitka Lukášková, členka zastupitelstva města za Stranu zelených a dvojka na kandidátce do voleb do krajského zastupitelstva, k tomu říká: "Je zarážející, že prosperující firma, z které se léta nečerpal žádný zisk do obecní pokladny, se teď prodává s takovým spěchem. Nelíbí se mi, že se tak navíc děje bez veřejné diskuse s občany České Lípy a že se k informacím dostalo opět pouze pár "zasvěcených". Občana, který  se stal rukojmím monopolního podniku,  prokazujícím své schopnosti i v dalších městech našeho regionu, bude možná alespoň "hřát" myšlenka, že také letos zůstal zisk ve firmě, a tak je vlastně prodána za hubičku."


Člen zastupitelstva města za Stranu zelených a kandidát do podzimních voleb do senátu PhDr. Miroslav Hudec dodává:  „Pan ministr Julínek nás dnes a denně přesvědčuje, jak ideální a zcela bezpečné je převést fakultní nemocnice na formu akciových společností. Okolnosti prodeje ČLT nám však názorně ukazují, jak snadné by bylo  zašantročit za bezmocného přihlížení veřejnosti i nemocnici.“


Kontakt:


Mgr. Jitka Lukášková, tel. 775 164 900
PhDr. Miroslav Hudec, tel. 731 974 177