Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipští úředníci pracovali už druhou sobotu, lidí bylo méně

Archiv

Z 6500 řidičů z Českolipska to totiž zatím provedlo jen 40 procent lidí. Před týdnem mimořádné úřední hodiny využilo 50 lidí, dnes jich přišlo jenom 30. Důvodem ale mohou být i Dušičky, kvůli kterým hodně lidí odjíždělo, řekla včera  mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Další mimořádné směny podle Amrichové zatím radnice nechystá. "Pokud bychom ale zaznamenali zájem řidičů, jsme připraveni ještě jednu sobotu zorganizovat," dodala. Největší nával čekají podle ní úředníci před koncem roku, kdy platnost průkazů končí. Výměna se týká dokladů vydaných v letech 1964 až 1993 je ze zákona povinná. Držitelům starých řidičských průkazů hrozí po Novém roce pokuta až 30.000 korun. Řidiči s průkazy z let 1994 až 2000 mají na výměnu ještě tři roky čas. Platnost průkazů, které byly vydány v letech 2001 až 2004, uplyne až v prosinci 2013.


Přepážky českolipského odboru dopravy v Děčínské ulici se dnes otevřely od 08:00 do 12:00. Běžné úřední hodiny mají tamní úředníci v pondělí a ve středu od 08:00 do 17:00, mimo polední přestávky, a ještě v úterý a ve čtvrtek dopoledne. "Chtěli jsme vyjít vstříc těm, kdo nemohou přijít v běžných úředních hodinách, v pracovním týdnu jsou zaneprázdněni, do svých zaměstnání dojíždějí nebo mají jiné povinnosti," řekl tajemník Jan Hladonik.


Pracovní sobotu nabídla lidem v říjnu i jablonecká radnice. Téměř 80 občanů toho využilo k vyřízení svých záležitostí na správním odboru. Další pracovní soboty, ale ani tamní radnice nechystá, uvažuje však o rozšíření úředních hodin ještě v úterý. Například liberecký magistrát letos pracovní soboty nenabídne. Jako jeden z mála v zemi má totiž úřední hodiny pro veřejnost pět dnů v týdnu. "Od ledna 2008 však zvažujeme, že by úředníci na přepážkách nejběžnějších agend pracovali také každou sobotu dopoledne," řekl mluvčí úřadu Martin Korych.