Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipští kanoisté Gotvald-Vlček dvojnásobnými mistry světa

Archiv

Velké ambice před zahájením měla výprava české reprezentace. Po úspěšném vystoupení na mistrovství Evropy před dvěma týdny ve slovinském Solkanu panoval v českém týmu mírný optimismus.Výhodu domácí trati ale kompenzuje větší tlak na závodníky a s tím spojená nervozita, která bývá mezi brankami na divoké vodě rozhodující.
Mírnými favority s potenciálem na medaili byla i českolipská posádka deblkanoe Robert Gotvald  – Jan Vlček.
V sobotním závodu družstev společně s posádkami Kašpar - Šindler a Karlovský - Jáně po prvním kole vedli o čtyři vteřiny před druhými Němci. Ve druhém kole Němci podstatně zrychlili, ale nakonec mělo drama šťastný konec, Češi zvítězili s náskokem jediné vteřiny. Třetí tým Polska ztratil na naše družstvo jedenáct vteřin.
Zajímavé drama se pak konalo v závodě deblů jednotlivců.V semifinále výborně rozjela svůj závod  česká loď  Karlovský - Jáně, která vedla s náskokem 34 setin vteřiny před dalšími favority, posádkou Becker - Behling z Německa. Třetí lodí byla polská posádka Poparda - Gondek s více než čtyřmi vteřinami a na místě čtvrtém Gotvald – Vlček se ztrátou téměř sedmi vteřin na vítěze semifinále.
Právě zmiňovaná nervozita ale významně zapracovala ve finálových jízdách. Zezadu útočící Vlček - Gotvald dokázali zrychlit o tři vteřiny a chvíli to vypadalo na úspěšný atak na třetí místo. K velkému překvapení ale soupeři začali kazit a všichni se ve druhém kole nevyvarovali trestných doteků a zpomalení. Vrcholem byla pak padesátivteřinová penalizace německé lodi za neprojetí branky.
Ačkoliv deblkanoe Karlovský - Jáně obvykle ve druhém kole umí zrychlit, tentokrát pokazila kombinaci branek 17 ,musela udělat „hodiny“ a tato chyba je připravila o takřka jistý titul, když skončili pouhých 28 setin za vítěznými Vlčkem s Gotvaldem.
Jan Vlček s Roberetm Gotvaldem tak přidali ke zlaté a bronzové z Mistrovství Evropy dvě zlaté z Mistrovství světa a jsou nejúspěšnějšími juniorskými reprezentanty v tomto roce.


Další individuální medaili přidala v kategorii juniorek kajakářka Kateřina Kudějová, za třetí místo.
Celkem si odvezl český tým z Mistrovství světa 6 medailí a stal se tak nejúspěšnější zemí v hodnocení národů.


Více na www.kanoe.cz