Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Českolipské muzeum chce vystavovat živé plazy a hmyz

Archiv

Ředitel muzea Zdeněk Vitáček dnes řekl, že muzeum tím reaguje na dlouholetá přání svých návštěvníků.


"Živá zvířata jsme vystavovali již v 90. letech, nejprve ryby pak zvířata v teráriích. Zájem o ně byl tak obrovský, že úspěšnost expozic se v minulých 15 letech nepodařilo zopakovat," uvedl Vitáček.


Muzeum si nechce hrát na zoologickou zahradu. Zvířata se objeví v jeho expozici nejprve jen na zkoušku, jejich cílem bude přilákat nové návštěvníky. Pokud se to podaří, nastěhují se do muzea natrvalo.


"Jejich krmení a chov není časové příliš náročný, nevyžadují ani zvláštní chovná zařízení, jen terária, která v muzeu máme," řekl Vitáček.


Uskutečnění záměru nezatíží muzeum zpočátku ani finančně, protože vystavená zvířata budou z Vitáčkových soukromých sbírek. Teprve, kdyby tam měli najít stálé útočiště, ucházelo by se muzeum o dotace. Inspirací pro českolipské muzeum bylo německé muzeum ve Zhořelci a muzeum v Písku. Kombinované expozice preparovaných a živých zvířat se tam setkávají s mimořádným zájmem veřejnosti. Navíc vnášejí do muzeí zcela nový informační, vzdělávací a výchovný rozměr.


Jako první doplní živé exempláře expozici Zvířata z celého světa a Svět hmyzu, pavouků a štírů. V teráriích se vystřídají škrtiči - čtyřmetrová krajta tmavá a královská nebo hroznýš královský. Budou tam i různé druhy užovek, ale i ropuchy a rosničky.


"Plazi ztrácí preparací poznávací znaky. Lidé dnes ani nepoznají zmiji a pro jistotu všechny hady ubijí," podotkl Vitáček.


V příštím roce se objeví zvířata i v regionální přírodovědné expozici. Vlastivědné muzeum v České Lípě navštíví ročně asi 37.000 lidí. Muzeum předpokládá, že by zvířata mohla zvýšit jeho návštěvnost nejméně o třetinu.