Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Českolipská výzva: společně proti neonacismu

Archiv

Již delší dobu s krajním znepokojením pozorujeme růst aktivit různých neonacistických skupin. V poslední době neonacisté řádili například 4. dubna v Přerově, kde vyvolávali pouliční bitky a způsobili mnohá zranění i materiální škody. Stejné znepokojení v nás vyvolává nepochopitelná tolerance soudů a některých úřadů k neonacistům.  Ti se pravda snaží maskovat méně nápadnými názvy svých stran a organizací, kde mohou, dušují se, že nehodlají  porušovat zákony, jak to přímo na kameru učinil jeden z nich například 18.dubna, při nájezdu neonacistů na severočeskou Krupku. Už mimo kamery však  dochází  k takovým zvěrstvům jako ve Vítkově na Ostravsku, kde hned následující noci bylo vhozeno několik zápalných lahví do bytu romské rodiny a těžce popáleno mimo jiné  i dvouleté batole. A nejde v posledních několika letech zdaleka o ojedinělý incident. Neonacisté se samozřejmě od takových zvěrstev vždy distancují, ačkoliv ta jsou přímým důsledkem atmosféry paranoidní nenávisti, kterou všude kolem sebe šíří.


Za zvlášť  otřesné pokládáme, že se k neonacismu a nacismu jako ke svému vzoru hlásí lidé, kteří si říkají Češi, ačkoliv právě Češi byli jednou z prvních nacistických obětí.  Zhruba za měsíc vzpomeneme smutného výročí vyvraždění a vypálení českých Lidic. Při údajné  odvetné akci nacisté v roce 1942 zabili 340 jeho obyvatel včetně 88 dětí, které byly povražděny plynem v koncentračním táboře  Chelmno. Celkem ale nepřežilo okupaci bývalého Československa a boj proti nacistickým okupantům 360 tisíc obyvatel republiky.


Neonacisté samozřejmě zneužívají současné společenské situace, hospodářské krize, znepokojujícího růstu  sociálních rozdílů i sociálního napětí, a nedostatečného řešení řady akutních problémů, které s tím souvisejí. Také spoléhají na krátkost lidské paměti.


Vyzýváme všechny slušné lidi v této republice, aby se společně postavili proti vzrůstajícímu nebezpečí neonacismu. Aby odmítali pochody a jiné akce neonacistů ve svých obcích, aby žádali na svých volených  zástupcích a na úřadech ráznější postup vůči nim. Aby odmítali demagogii neonacistů a v žádném případě nevěřili jejich slibům. Ač to populisticky slibují, neonacisté nechtějí nic řešit, ani toho nejsou schopni, chtějí se jen za každou cenu dostat k moci. Jak by s ní naložili, to už víme z minulosti.


Prezidenta, vedení státu a veškeré kompetentní úřady pak vyzýváme, aby nebezpečí neonacismu nepodceňovali, aby rázněji než dosud vystupovali proti jeho projevům. Zároveň je vyzýváme, aby zintenzívnili řešení řady palčivých společenských problémů, které neonacisté zneužívají ke svým vystoupením a k získávání stoupenců mezi zklamanými a často již bezradnými lidmi.


PhDr. Miroslav Hudec, místopředseda základní organizace Strany zelených v České Lípě, k tomu dodává: „Pamatujme, že existence demokracie není žádnou samozřejmostí, že se musí umět bránit, aby přežila.  Že ani ona nemůže dovolit komukoliv cokoliv. Pamatujme, že i Hitler se dostal k moci ve formálně demokratických volbách. A že vzápětí demokracii zardousil.“


Kontakt:


Vladimíra Šumová, předsedkyně ZO SZ Česká Lípa – tel. 733 370 984,               e-mail - v.sumova@tiscali.cz


PhDr. Miroslav Hudec, místopředseda ZO SZ Česká Lípa – tel. 731 974 177,      e-mail: M.Hudec@seznam.cz