Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipská škola a učiliště bude uznávat neformální vzdělání

Archiv

Českolipská škola bude pilotně ověřovat způsobilost v oborech pekař a cukrář. ČTK to dnes řekla koordinátorka projektu Hana Ortová.


"Největší zájem je však o černá řemesla, jako jsou zámečník nebo obráběč kovu, ale i truhlář," dodala.


Škola bude podle ní na tříletý projekt čerpat evropské a státní prostředky. Nový zákon o uznávání výsledků neformálního učení vstoupí v platnost letos v létě. Na školách, které se do projektu zapojí, si lidé doplní kvalifikaci, a zhodnotí tak své dovednosti z praxe, nabyté během života neformální cestou.


"Díky vytvářeným hodnotícím standardům si budou doplňovat pouze ty kompetence, které jim chybí. Kvalifikaci tak získají rychleji a efektivněji," uvedla Ortová.


Dodala, že na českolipskou školu se obrací často dospělí, kteří hledají možnost rychlého doplnění kvalifikace. Do projektu se zapojily školy v osmi krajích. V příštích letech počítá Evropský sociální fond s jeho rozšířením i do zbývajících krajů Česka.


Už deset let se Střední odborná škola a učiliště v České Lípě ve spolupráci s městem úřadem práce věnují rekvalifikačním projektům. Do současné doby jimi prošlo 170 mladistvých nezaměstnaných. Téměř 80 procent z nich se do evidence nezaměstnaných nevrátilo.