Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipská nemocnice snižuje ztrátu, hospodaření skončí nulou

Archiv

Koncem listopadu již schodek klesl z deseti milionů na sedm milionů korun a do konce roku jej chce nemocnice umořit bezezbytku. Hospodaření by tak skončilo vyrovnaným výsledkem, ztrátě se nemocnici podařilo vyhnout již vloni. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Nemocnice se podle něj ale obává další možné krize kvůli vládou nařízenému zvyšování platů zaměstnanců veřejné správy, tedy i v organizacích veřejnou správou založených. Zakladatelem nemocnice je krajský úřad. "Nárůst mezd nás bude stát zase navíc 20 milionů korun," dodal Pokorný. Podle ekonomické náměstkyně Hany Jelínkové nemocnice doplatí i na přijetí nového zákoníku práce. Náklady na služby zdravotníků tak stoupnou asi o pět milionů korun. Nemocnice musela už letos zavést přísný úsporný režim, aby se vyhnula ztrátě. Zavřela nejprve lůžkovou část ORL a od Nového roku zruší i jeho ambulanci. Asi 20 zaměstnanců propustila a omezila nákup techniky.


Do hospodaření se promítly také vysoké náklady na topení během dlouhé zimy či nákladný provoz nového počítačového tomografu. Některé služby zdravotní pojišťovny nemocnici nehradí. Smlouva jí chybí například na deset lůžek na interně, na tři na novorozenecké jednotce intenzivní péče, na jedno lůžko na anestezio-resuscitačním oddělení. "Pokud na ně položíme pacienta, musíme náklady na péči platit z vlastních zdrojů," dodala Jelínková. Lékařům letos musela českolipská nemocnice přidat ke mzdám 13 procent, sestrám a dalšímu střednímu zdravotnickému personálu 12 procent. Jejich průměrné platy se nyní pohybují okolo 45.000 a 20.500 korun.