Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Českolipská krajská nemocnice se letos přestala zadlužovat

Archiv

Dnes  to  řekl ředitel nemocnice Miroslav Vacek. "V prvním pololetí jsme měli o pět milionů korun vyšší výkony oproti smlouvám s pojišťovnami, v druhém půjde o přibližně stejné číslo. Díky příznivějším výsledkům platíme kromě jiného našim dodavatelům s menším zpožděním než dříve," uvedl Vacek.


Budoucí krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Krutský (ODS) označil poslední rok v českolipské nemocnici za období, kdy se podařilo zabránit devastaci zdravotnických služeb a rozpadu pracovních týmů. "Nové vedení lépe hospodaří," podotkl Krutský.


Podle Vacka skončily časy, kdy lékaři a ostatní personál řadili péči o pacienty ke svým osobním obtížím. Například loni před půlkou prosince jedno oddělení přestalo přijímat pacienty, aby zaměstnanci prožili co nejklidnější svátky. "Dnes pacienty berou jako někoho, kdo jim přináší peníze na výplaty," uvedl ředitel nemocnice. Vacek nastoupil do nemocnice před rokem a najal odborníky, aby prověřili její hospodaření. Závazky nemocnice po lhůtě splatnosti tehdy dosahovaly 95 milionů korun. Nemocnici pomohlo 74 milionů korun, které dostala na oddlužení ze státního rozpočtu. "Po vedoucích pracovnících jsem chtěl, ať hospodaří stejně jako doma. Běžný vysokoškolák nebo středoškolák rodinu do dluhů také nepřivádí," prohlásil Vacek. Během ročního působení na místě ředitele vyměnil několik primářů a zavedl rovněž dotazníky o spokojenosti pacientů s poskytovanou péčí.


Ke změně k lepšímu podle Vacka přispěla šetrnost při nakládání s léky a speciálním zdravotnickým materiálem. Nemocnice utratila méně i za vytápění. Propustila 30 zaměstnanců, kromě personálu v kuchyni nebo v prádelně se rozloučila i se některými zdravotními sestrami a laborantkami. "Odboráři opatření přijali. Pochopili, že zadlužování by vedlo do záhuby," řekl ředitel. Právě před rokem si českolipská nemocnice v největí krizi musela půjčit 15 milionů korun na mzdy od Libereckého kraje. "Peníze jsme kraji už vrátili zpátky," podotkl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Ani zlepšení hospodaření ovšem nestačí na obnovu 20 let opomíjené nemocnice. Na nákup nových přístrojů a rekonstrukce chátrajících budov by potřebovala nejméně 150 milionů korun. Pro příští rok se snaží získat 20 milionů ze státního rozpočtu a dalších 15 milionů z rozpočtu Libereckého kraje. Od něj již obdržela 23 milionů korun na přestavbu centrálního příjmu.