Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Česká Lípa vyzvala obyvatele, aby pomohli proti potkanům

Archiv

Potkani mohou rozšiřovat nakažlivé nemoci a objevují se například před domy na sídlištích, kolem kanálů nebo v okolí popelnic a kontejnerů. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Na boj s potkany radnice dává ročně 50.000 korun. "Plošná deratizace skončila v České Lípě v červnu. Uvítáme však, když nám i nyní obyvatelé pomohou mapovat kolonie potkanů," dodala Amrichová. Česká Lípa zveřejnila nedávno mobilní číslo na deratizátora Miloše Mlejnka v městských novinách.


"Denně mně volají dva až tři lidé. Jedovaté nástrahy umisťuji do potkaních nor hluboko, aby se k nim nedostali děti a psi. Druhý den jsou většinou nástrahy sežrané," uvedl Mlejnek. V říjnu se pustí v místech největšího výskytu potkanů do takzvaných dosypávek. Mlejnek pracuje v České Lípě pro město. Konkurenční deratizační firma dělá pro bytová družstva, realitní kanceláře, Českolipskou teplárenskou společnost nebo pro Severočeské vodovody a kanalizace. Mlejnek potkany hubí také na velkých sídlištích v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem.


Podle Mlejnka se v České Lípě daří udržovat množství potkanů na přijatelné úrovni. V některých lokalitách ale lidé přispívají zbytečně k jejich rozmnožování, když jim nabízejí dostatek potravy. Kolem popelnic a kontejnerů totiž odhazují zbytky jídel. Tam, kde je největší nepořádek, se potkani přemnoží a odvažují se ze svých nor ven i za bílého dne. "Při vývozu popelnic by posádky kukavozů měly posbírat také odpady povalující se na zemi," podotkl Mlejnek. V boji proti potkanům je důležitá také čistota přímo v domech a ve sklepích.