Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Česká Lípa rozšířila od dubna sběr bioodpadu na další domy

Archiv

Celkem by mělo být po městě rozmístěno 500 nádob, zhruba pětina z nich je stále k dispozici, a zájemci o ně se tak mohou ještě hlásit na oddělení správy městského majetku, řekla dnes mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Loni v dubnu rozmístila radnice 250 nádob o obsahu 120 litrů a do podzimu se podařilo ve zkušebním provozu svézt téměř 150 tun biologického odpadu. Vzhledem k velkému zájmu se letos radnice rozhodla systém rozšířit na dvojnásobek. "Do nádob patří především zbytky ovoce a zeleniny, travní hmota, plevel, listí, malé nebo drcené větve, hobliny a piliny," řekl Milan Blecha z městského úřadu. Popelnice se budou vyvážet vždy v pátek.


Podle českolipské starostky Hany Moudré je hlavním cílem projektu snížit objem komunálního odpadu, za jehož likvidaci město draze platí. V první etapě se to sice zatím kvůli malému počtu nádob neprojevilo, město ale věří tomu, že rozšíření už efekt mít bude. Biologicky rozložitelné odpady tvoří totiž podle ekologů kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, většinou ale končí na skládkách a ve spalovnách.


V Libereckém kraji není Česká Lípa jediným městem, které bioodpady třídí. Loni v létě to zavedli také v Semilech, kde ale rozmístili 45 nádob na největších sídlištích. "Systém se osvědčil, proto se v květnu rozšíří do dalších částí města," řekl starosta Jan Farský. V Semilech chce radnice biologický odpad sbírat hlavně na sídlištích, obyvatelům rodinných domů chce město nabídnout od května kompostéry. Semily navíc připravují výstavbu vlastní kompostárny, kterou chtějí financovat s pomocí evropských fondů.