Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Česká Lípa připravila bohatý program na 28. října

Archiv

„V letošním roce začnou oslavy státního svátku již v neděli 25. října, a to festivalem sborového zpěvu Zpíváme Vám k svátku. Koncert se uskuteční v českolipském Jiráskově divadle od 18:00 hodin,“ upozorňuje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.  Kromě pořádajícího Českolipského pěveckého sboru zde vystoupí Českolipský dětský sbor, sbor Zpěvandule z Mimoně a v neposlední řadě sbor Gymnázia Rumburk.


„Bohatý program, který Česká Lípa pro své obyvatele připravila přímo na 28. října, začne v letošním roce tradičně v popoledních hodinách,“ zve na celodenní program starostka Hana Moudrá. Ve 13:30 hodin se na sídlišti Slovanka uskuteční  setkání u Lípy svobody. Tento tradiční akt si každoročně nenechávají ujít kromě představitelů města také zástupci Vlastivědného spolku Českolipska a Klubu přátel muzea. Dalším z bodů programu bude ve 14:15 hod. slavnostní vysazení nového stromu v městském parku, a to v jeho dolní části. Následně, ve 14:45 hodin, dojde k položení květin u Památníku legionářů na náměstí Osvobození.
Neopomenutelnou součástí dne, v 18:00 hodin, se také v letošním roce stane uctění památky zakladatele československého  státu  T.G.Masaryka u jeho busty na stejnojmenném náměstí. „Po tomto aktu, v podvečerních hodinách, z hlavního náměstí T.G. Masaryka vyrazí oblíbený lampiónový průvod,“ upozorňuje starostka Hana Moudrá. „Také tentokráte budeme společně směřovat do historického areálu vodního hradu Lipý, kde se na závěr pro děti uskuteční opékání vuřtů,“ dodává starostka Hana Moudrá. 


 „Těší mě, že se tento svátek již Českolipanům dostal do podvědomí natolik, že se nás každým rokem schází čím dál více. Věřím, že i v letošním roce si společně s námi svátek našeho státu připomenete,“ shrnula na závěr starostka Hana Moudrá.


Kateřina Amrichová
Tisk. mluvčí MěÚ Česká Lípa