Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Česká Lípa má podle soudu nárok na vrácení peněz za MHD

Archiv

Soud navíc potvrdil, že smlouva mezi městem a dopravcem je neplatná, protože nesplňuje požadavky silničního zákona. Informují o tom dnešní Právo a Českolipský deník. VETT chystá odvolání, případem se tak bude zabývat Krajský soud v Liberci.


Soukromá společnost VETT zajišťovala dopravu v České Lípě od roku 1993. Před sedmi lety radnice rozhodla o prodloužení smlouvy do roku 2013. Firma zajišťovala přepravu 16 autobusy. Na devíti linkách přepravila ročně kolem 1,5 milionu cestujících. Radnice městskou dopravu dotovala zhruba 29 miliony ročně. Například v Jablonci nad Nisou, který je jen o málo větší, ale přepraví městské autobusy ročně přes deset milionů cestujících a radnice přispívá zhruba 33 miliony korun.


Analýza, kterou si radnice nechala před dvěma lety zpracovat, ukázala, že doprava v České Lípě je ve srovnání s jinými městy předražená. Radnice se proto obrátila na soud a žádala vrácení téměř 50 milionů korun, které od roku 2002 do roku 2006 vyplatila na provozování MHD. Podle soudce má město nárok nejen na vrácení této částky, ale také na úroky z ní, což dluh výrazně zvyšuje.


VETT ukončil dopravu ve čtyřicetitisícovém městě loni 19. února, kdy oznámil, že z ekonomických důvodů ji není schopen dál zajišťovat. O den později převzala na základě zakázky městskou dopravu společnost ČSAD Semily. S novým dopravcem se výrazně rozšířil počet linek, přibyly noční spoje a ve městě jezdí moderní městské autobusy. ČSAD Semily najezdí dvakrát více kilometrů než VETT, radnice přitom na dopravu doplácí jen kolem 20 milionů korun.