Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Centrum vzdělanosti v Liberci nebude

Archiv

Informuje o tom dnešní vydání Mladá fronta Dnes (MfD) pro Liberecký kraj s odvoláním na krajského radního pro školství Radka Cikla.


Vznik centra vzdělanosti byl hlavní prioritou minulého vedení kraje, kritizovala ho ale tehdejší opozice, veřejnost i pedagogové. Nová krajská reprezentace nyní poslala, jak slibovala v předvolební kampani, projekt k ledu. "Půjdeme cestou obnovy, rekonstrukce a přestavby škol stávajících," řekl Cikl. Podle něj se na tom shodla Regionální rada Regionu soudržnosti Severovýchod, která má na starosti posuzování evropských projektů.


Kraj chce do konce března zjistit technický stav a potřeby všech středních škol, které se měly do chystaného Centra vzdělanosti Libereckého kraje stěhovat. Na příštím zasedání regionální rady pak předloží finanční náročnost všech úprav.


Podle původního projektu mělo centrum vzdělanosti propojit pět libereckých středních škol - Střední průmyslovou školu stavební, strojní a textilní a Obchodní akademii a Jazykovou školu v Šamánkově ulici. Jeho součástí mělo být zázemí pro výuku, stravování žáků a ubytování dojíždějících studentů.


Otázkou nyní je, co bude s lukrativním pozemkem bývalého výstaviště, který město Liberec právě na výstavbu centra před časem kraji převedlo, upozorňuje list. „Nejspíš požádáme kraj, aby nám pozemek vrátil a vyrovnáme se s ním za to, co nám zaplatil," řekl náměstek libereckého primátora pro rozvoj Ivo Palouš. Podle něj město teprve začne uvažovat, co s pozemkem dál. Lokalita je podle něj také ideální místo na byty. "To bychom ale museli udělat změnu v územním plánu," poznamenal.